Догляд за шкірою

Регулярний та ретельний догляд за шкірою має особливе значення для запобігання її захворюваням.

М'яка вода

Зазвичай, щодня обличчя миють милом, але не завжди воно добре переноситься. Навіть звичайна вода з водогону не є нейтральною речовиною — її переносимість залежить від домішок та стану шкіри.

Найкраще використовувати для умивання талу воду — це м'яка вода, яка не містить хімічних речовин, цілий «букет» яких знаходяться у звичайній воді з водогону.

Вода, що містить багато мінеральних солей (жорстка вода), при довготривалому використанні може спричинити подразнення шкіри. Жорстку воду можна пом'якшити додавши до неї чайну ложку питної соди або столову ложку гліцерину на склянку. Також жорсткість води можна зменшити її кип'ятінням.

Температура води

Температура води для умивання має велике значення — оптимальною є вода кімнатної температури. Холодна вода протипоказана для сухої шкіри, оскільки виділення жирів та поту зменшується, відбувається відтік крові з поверхневих судин, що веде до втрати еластичності шкіри та її сухості.

Жирна шкіра обличчя допускає використання гарячої води для умивання, оскільки при цьому шкіра добре очищується від жиру та бруду. Проте щоденне використання гарячої води може призвести до надмірного припливу крові до капілярів судин шкіри, що може спричинити неприємне покрасніння щік та носа, ослаблення м'язів та утворення зморшок.

Піт і жир

Нормальною кількістю поту, який виділяється через потові залози крізь канали, що відкриваються на поверхні шкіри, є 400–800 мл на день. Значна кількість шкідливих речовин виводяться разом з потом. У деяких умовах виділення поту може значно збільшуватися.

Сальними залозами постійно виділяється секрет (шкірний жир), який постійно покриває шкіру тонким шаром (приблизно 100–200 г жиру на тиждень). Виділення сальних залоз надають шкірі еластичність, попереджують її пересихання та забезпечують частину захисних функцій шкіри.

Постійне оновлення верхнього шару шкіри призводить до накопичення мертвих клітин, рогових лусочок, на поверхні шкіри разом із залишками поту та виділеннями сальних залоз. Ще більше забруднення шкіри відбувається внаслідок осідання на ній пилу та мікроорганізмів, і це створює сприятливі умови для розвитку різних захворювань. Це викликає необхідність постійно дотримуватися чистоти шкіри.

Зморшки

Морщинки з'являються через зменшення жирового шару під шкірою та зменшення її еластичності. Зморшки природно виникають у старших людей, але можуть з'являтися і у більш молодих через неправильний догляд за шкірою, мімічні звички, стрімкі зміни ваги, хвороби, втому та стрес. Для попередження та усунення морщин потрібно намагатися усунути ці фактори та забезпечити догляд за шкірою, зокрема заняття гімнастикою для обличчя, водні процедури, масаж та застосування кремів та масок. Важливим є також повноцінне харчування та відповідний вибір засобів догляду за шкірою — з урахуванням її віку та стану. Боротися зі старінням та зморшками значно складніше, ніж попередити їх появу, тому профілактика є особливо важливою.

Водні процедури

Для підтримки свіжості обличчя потрібно вмиватися водою кімнатної температури. Також можна використовувати контрастні обливання теплою та холодною водою по черзі, що сприяє звуженню судин під дією холодної води та розширенню їх під дією гарячої, що корисно для стану шкіри. Звичайно, при виборі температури води або застосуванні контрастних обливань слід враховувати свій тип та стан шкіри, а також стан здоров'я.

Різні захворювання шкіри, її подразнення та запалення часто обумовлюють непереносимість води або мила. У таких випадках використовують протирання шкіри спеціальними лосьйонами.

Для підвищення стійкості шкіри та організму в цілому застосовують холодні обтирання. Зазвичай ці процедури проводяться вранці, холодна вода стимулює нервову та судинну системи, відбувається закалювання організму. При підвищеній збудливості нервової системи перед початком застосування обтирань холодною водою бажано проконсультуватися з лікарем.

Після миття необхідно ретельно витирати шкіру до повної сухості - до появи легкого покрасніння, оскільки волога при випаровуванні охолоджує поверхню шкіри, і це призводить до сухості шкіри, її лущення, почервоніння та свербіжу.

Мило добре очищає шкіру, переводить змішані з пилом жири на розчинний в воді стан, видаляє верхні шари епідермісу разом із брудом, залишками поту та мікроорганізмами, звільняє вивідні протоки залоз. Проте слід пам'ятати, що при дуже сухій шкірі використання мила небажано, оскільки воно видаляє жир та сушить шкіру. Якщо для жирної грубої шкіри можна використовувати мило досить часто, то для тонкої сухої шкіри необхідно використовувати його дуже обережно. Те ж стосується й дітей грудного віку, зважаючи на тонкість та ніжність їх шкіри.

Найбільш лагідний вплив на шкіру мають пережирені (дитяче, ланолінове) та нейтральні мила, а найбільш подразнюючим — лужні. Лужне мило, що містить вільний луг, має виражену дезинфікуючу та знежирюючу дію, краще очищає шкіру, але й сильніше її подразнює.

Догляд за шкірою рук

Кожа рук найбільш піддається впливу зовнішнього середовища, постійно знаходиться в контакті з різними предметами та легко забруднюється. Також забруднення можуть накопичуватися на ділянках під вільними краями нігтів, тому руки доводиться мити особливо часто. Краще за все шкіра рук очищається під час миття з милом теплою або гарячою водою.

Часте миття рук, безумовно, корисне з гігієнічної точки зору, але має й негативний вплив — від частого миття і тривалого контакту з водою шкіра рук висихає, стає шорсткою, на ній можуть з'являтися тріщини, подряпини. Особливо часто такі зміни шкіри настають, якщо не витирати руки насухо після миття.

Щоб уникнути висихання та грубіння шкіри рук, рекомендується помити їх на ніч з милом, витерти рушником і нанести на ще вологу шкіру жирний крем або якусь з жирних речовин: очищений вазелін, ланолін, рослинну олію; суміш гліцерину, вазеліну, ланоліну та рослинної олії в рівних частинах. Всю поверхню шкіри рук від плеча до зап'ястя змащують кремом і легко масажують. При жорсткій шкірі, особливо в області ліктів та передпліччя, слід використовувати жирні креми, що мають зволожуючу та відшаровуючу дію.

Підвищена пітливість долонь

Гіпергідроз — збільшення потовиділення з кінцівок, зокрема з долонь — може створювати незручності та бути особливо помітним в умовах високої температури або фізичного навантаження. Для зменшення потовиділення можна використовувати різні засоби, такі як 2% розчин саліцилової кислоти, 2% розчин резорцину, спеціальні лосьйони та присипки з танином і оксидом цинку.

Краще за все використовувати препарати проти поту перед сном. Спочатку руки та пахви потрібно помити водою з милом та добре просушити. Потім на кінцівки наносять один з засобів проти поту та дозволяють розчину висохнути. На наступний день рекомендується помити тіло цілком.

Догляд за шкірою стоп

Догляд за шкірою стоп в основному подібний до описаного вище догляду за шкірою рук.

Окрім звичайного щоденного миття ніг теплою водою з милом і частої зміни шкарпеток, при підвищеному потовиділенні стоп (підошв і шкіри навколо та між пальцями), яка часто супроводжується неприємним запахом, рекомендується протирати шкіру стоп ваткою, змоченою 2% спиртовим розчином резорцину, 2% саліциловим спиртом або 2% борним спиртом. Ці обтирання зменшують кількість поту, що виділяється шкірою.

При сильному потінні ніг стопи змащують 3–5% розчином формаліну, проте застосовувати цей розчин щодня не рекомендується, оскільки він може викликати подразнення шкіри. У таких випадках змащування шкіри формаліном припиняють і шкіру присипають тальком. Найкраще змащувати шкіру розчином формаліну 1–2 рази на тиждень.

Застосовуються при потінні стоп також присипки, до складу яких входять (у різних пропорціях): саліцилова та винна кислоти, оксид цинку та тальк. Дуже добре діє в цьому випадку суміш порошків борної кислоти і тальку.