Абсент

Абсент (Absinthe) — ароматний міцний лікер або ароматизований спирт, колір і характерний смак якому надають різні види полину (Artemisia absinthium). Зазвичай абсент п'ють розбавляючи його водою.

Склад абсенту

Найбільш поширені сорти французького абсенту мають приблизний склад: етиловий спирт — 55–60%, екстракт полину, що включає гіркоту абсинтін та темно-зелене полинне ефірне масло — 0,3–0,35%, екстракти інших рослин (кореня дягеля, кореня аїра, листя ясенцю, плодів бадьяна, фенхелю та ісопу) — 0,18–0,2%, цукор, вода.

Швейцарські абсенти зазвичай мають більшу міцність, ніж французькі, кращі — містять до 70–80% спирту. З часом, при зберіганні, смакові якості абсенту помітно покращуються.

При виготовленні абсенту спочатку отримують безбарвний «алкоголят», якому потім надають зелений колір настоюванням на ньому зелених листя полину, м'яти та ісопу. Низькоякісні сорти абсенту виготовляють додаванням до спирту різних рослинних есенцій, оминаючи процес перегонки спирту з травами.

У 100 мл абсенту міститься близько 7 мг альдегідів та 6 мг складних ефірів. Питома вага абсенту — 0,92.

Дія абсенту

Для приготування абсенту використовується полин гіркий який містить абсинтін та полинне масло, яке, як припускається, зумовлює особливу дію абсенту у порівнянні з іншими міцними спиртними напоями, а також веде до розвитку абсентизму — особливого, важкого виду хронічного алкоголізму, який характеризується схильністю хворих до епілептоїдних припадків.