Дієта при псоріазі

Лікування псоріазу методом «голодної дієти» після багаточислених спроб не призвела до значних результатів, але одна справа — голодування і зовсім інша — дієта, що розрахована на довгий час і необхідна на всіх етапах лікування псоріазу.

Від чого відмовитися при псоріазі

За нашими спостереженнями, під час лікування псоріазу бажано не приймати антибіотиків і не вживати продуктів, що містять фітонциди (цибуля, часник, хрін) і червоний пігмент (помідорів, червоних ягід, шипшини тощо), яєць, сала, цитрусових, меду, значно обмежити всі надлишково гострі, кислі, солоні страви, а також продукти, що містять велику кількість жиру.

Внаслідок порушення ліпідного обміну, що часто супроводжує псоріаз, рекомендовано дієту з обмеженням жирного м'яса та ковбас, печінки, нирок, яєчного жовтка. При еритродермії та зогостренні слід обмежити вживання солі (не більше 3 грамів на добу).

Ці харчові обмеження стосуються всіх пациєнтів, хоча реакція на порушення дієти при псоріазі в значній мірі індивідуальна (від дуже гострої до нейтральної). Тому з метою зменшення негативного впливу на наслідки лікування слід ретельно додержуватися дієти, інструкції з застосування препарату Цитопсор, а після досягнення клінічного одужання (ремісії) — протирецидивних рекомендацій.

Якою повинна бути дієта при псоріазі

Харчування повинно бути простим, різноманітним і багатим на вітаміни. Рекомендовано вживати більше свіжих овочевих блюд, фруктів та ягід (але не червоних), з м'ясних продуктів — нежирну яловичину, кроля у вареному або тушкованному вигляді (але не більше 150 грамів на добу).

Якщо псоріаз знаходиться в гострому періоді, краще вживати вегетаріанські перші страви, а в подальшому — страви на слабкому м'ясному бульйоні.

З других страв при псоріазі рекомендовано варене м'ясо, парові котлети, тефтелі, на гарнір — різні каші (картоплю і вироби з борошна бажано обмежити), овочеве рагу. Рибу використовувати тількі річкову і свіжу у вареному або трохи підсмаженому вигляді (окрім осетрових, сома, карпа).

Більше вживати світлих консервованих компотів або компот з сухофруктів, джерельну або талу воду (заморозити в холодильнику кип'ячену воду і дати розтанути при кімнатній температурі).