Засоби лікування псоріазу

Віддаючи належне досягненням сучасної медицини, слід відзначити, що повністю проблему лікування псоріазу не розв'язано й досі.

Різноманітні методи й засоби, які було запропоновано для лікування псоріазу, своїм числом давно перевищили декілька сотень. Псоріаз в цьому — своєрідний «рекордсмен» серед захворювань шкіри.

І все ж, як і два сторіччя тому, коли псоріаз було виділено, як окреме захворювання, загальноприйнятий підхід до його лікування відсутній.

Засоби лікування псоріазу обирають виходячи з того, що захворювання це постійне, хронічне та рецидивуюче.

ОСОБЛИВОСТІ ПСОРІАЗУ

Поверненням псоріазу притаманні деякі закономірності: сезонність, зв'язок з інфекційними захворюваннями, нервовим перенапруженням (стрес) та іншими факторами. Це дозволяє разробити індивідуальне лікування і знизити частоту рецидивів, максимально подовжити клінічне одужання від псоріазу і попередити загострення хвороби.

Перед тим, як будуть обрані препарат або засоби для лікування псоріазу, слід врахувати фактори, які будуть безпосередньо впливати на те, чи буде лікування мати успіх.

До цих факторів відносяться: стадія захворювання, форма псоріазу, важкість ураження, місця розташування вогнищ, схильність до рецидивів, можливе загострення. Протипоказання до застосування окремих препаратів також треба взяти до уваги.

ОБЕРЕЖНЕ ЛІКУВАННЯ

Досить часто хворі, маючи обмежені прояви хвороби, що не приносять значного дискомфорту, все одно намагаються позбутися псоріазу будь-яким чином. Однак, інтенсивне лікування необхідне не всім пациєнтам. У багатьох людей псоріаз має обмежений характер, висипка знаходится в стані поодиноких бляшок і часто досить дотримання нескладної дієти, режиму та, по можливості, позбування провокуючих факторів.

Інтенсивне лікування в таких випадках може спричинити загострення псоріазу та його перехід в активну форму.

Тому лікування псоріазу слід проводити з обережністю, обираючи спочатку лише малошкідливий засіб або метод, по принципу «від простого до складного», щоб лікування не спричиняло складностей та незручностей більше, ніж сам псоріаз.

В ряді випадків лікування псоріазу взагалі не потрібне — якщо присутні 3–5 папул або бляшок і далі процес не розвивається (особливо, якщо це псоріаз у дитини). Інколи достатньо дотримуватися дієти, щоб через деякий час прояви псоріазу зникли. Зважаючи на те, що декотрі продукти можуть провокувати псоріаз або викликати його загострення, дієта повинна бути по можливості більш суворою.

У багатьох пацієнтів ураження шкіри має обмежений характер, і якщо захворювання не спричиняє відчутного дискомфорту і не прогресує, то часто при мінімальному лікуванні (використанні індиферентної мазі) висипка може залишитися в такому стані на все життя.

Дійсно, досить часто псоріаз не прогресує тількі тому, що його не лікують, і без особливої потреби «будити» його не варто.

БАЛЬЗАМ «ЦИТОПСОР»

Якщо ж псоріаз спричиняє фізичні та моральні страждання, і з'являється необхідність прибрати його прояви, ми пропонуємо застосування препарату Цитопсор.

Цитопсор — негормональний натуральний бальзам, виготовлений в Україні (м. Харків) за сучасними технологіями.

Препарат нешкідливий, ефективний, зручний для використання у домашніх умовах, що дозволяє використувувати Цитопсор у зручному режимі.