ETOLEN.COM

Бальзам Цитопсор

ЛІКУВАННЯ ПСОРІАЗУ

Інструкція Ціна

Псоріаз

Псоріаз на здатність до запліднення не впливає, ризики викидня або передчасних пологів (народження недоношеної дитини) не збільшує та не призводить до виникнення уроджених дефектів плоду.

Однак багато з яких методів та лікарських засобів, що застосовуються для лікування псоріазу становлять потенційну небезпеку при їх застосуванні під час вагітності.

ЧИ ПЕРЕЙДЕ ПСОРІАЗ ДО ДИТИНИ?

Псоріаз має складну природу спадковості. Вірогідність захворювання псоріазом дитини складає 10%, якщо хворіє один з батьків і приблизно 50% при наявності псоріазу і у матері, і у батька.

ЧИ ВПЛИВАЄ ПСОРІАЗ НА ПЕРЕБІГ ВАГІТНОСТІ?

Результати численних досліджень свідчать, що в 40–60% випадків під час вагітності настає значне покращення з максимумом наприкінці першого–другого триместрів вагітності (особливо у жінок з високим рівнем естрогенів). Пояснюють такі зміни в перебігу псоріазу при вагітності підвищеною концентрацією стероїдного гормону — прогестерону, котрий й стимулює це покращення (опосередковано через дію естрадіола та естріола — у цьому разі прогестерон не має безпосереднього впливу).

Вагітні, у яких сталося покращення, мають рівень естріолу приблизно в 100 разів вищий у порівнянні с рівнем до вагістності. Однак, у 10–20% випадків перебіг псоріазу загострюється, що потребує відповідного лікування.

ПСОРІАЗ У ПІСЛЯПОЛОГОВОМУ ПЕРІОДІ

Більш ніж у половині випадків протягом 6 тижнів після пологів виникає чергове загострення псоріазу, але зазвичай до стану, не гіршого ніж до вагітності (площа ураження шкіри приблизно така ж, що була до вагітності). Вагітним слід враховувати це з тим, щоб при необхідності пройти курс відповідного лікування і, таким чином, мінімізувати прояви хвороби. Повідомлення про значні загострення псоріазу у післяпологовому періоді скоріш за все суб'єктивні — пацієнтки вважать, що псоріаз посилився, тому що звикли до покращення, що настало під час вагітності.

ПСОРІАТИЧНИЙ АРТРІТ ТА ВАГІТНІСТЬ

Хоча під час зачаття і вагітності застосування усіх лікарських препаратів повинно бути обмежено, це неможливо для осіб, що страждають псоріатичним артрітом. Деякі знеболюючі препарати безпечні під час вагітності. Проконсультуйтесь зі своїм лікарем відносно усіх безрецептурних та рецептурних лікарських засобів, які можна використовувати до зачаття, під час вагітності і годування груддю.

ДЕПРЕСІЯ, ПСОРІАЗ ТА ВАГІТНІСТЬ

Псоріаз пов'язаний з депресією, але досліджень щодо того, чи посилюється депресія у вагітних з псоріазом у порівнянні зі здоровим контингентом, не проводилося.

ПСОРІАЗ І КЕСАРІВ РОЗТИН

Наявність псоріазу не повинна порушувати час або спосіб розродження — псоріаз може виникати в місцях травмування шкіри (феномен Кебнера, або ізоморфна реакція), але щодо подібного ефекту для епітелію внутрішніх органів не повідомлялося, хоча теоретично він може виникати у будь-якому місці пошкодження епідермісу. Небезпека інфікування і затримка загоєння рани після кесеревого розтину теоретично вище, але досліджень з оцинювання такого ризику не проводилося.

ЯК ПІДГОТУВАТИСЯ ДО ВАГІТНОСТІ ПРИ ПСОРІАЗІ

При можливості, є сенс дочекатися періоду ремісії або оптимізувати лікування псоріазу до зачаття для того, щоб мінімізувати можливе загострення псоріазу під час вагітності. Пацієнти, що планують лікування, або проходять черговий курс терапії, повинні бути заздалегідь попереджені щодо часу, протягом якого вони повинні його пройти та завершити лікування, щоб цей період виявився достатньо тривалим для того, щоб зачаття було безпечним.

За можливістю слід планувати вагітність на період ремісії або оптимізувати лікування таким чином, щоб під час вагітності на тілі була мінімальна кількість висипки. Пацієнти, що приймають або планують приймати препарати системної дії, повинні бути заздалегідь попереджені про тривалість курсу лікування і час, який повинен сплинути після закінчення ликування цими препаратами, після якого вони не можут спричинити шкоді вагітності, що настала.

ГЕНЕТИКА ТА СПАДКОВІСТЬ ПСОРІАЗУ

Псоріаз є генетично обумовленим захворюванням, але не спадкується за класичним домінантним або рецесивним типом. На часі не існує можливості заздалегідь передбачити, захворіє та чи інша людина псоріазом, чи ні. У дослідників на даний момент нема чіткого уявлення щодо закономірностей, за якими хвороба переходить с сім'ї від покоління до покоління. Спадкування псоріазу, можливо, пов'язане з комбінацією кількох генів і сучасні дослідження спрямовані на пошук цих генів.

Вочевидь, псоріаз є сімейним захворюванням — кожен третій з тих, хто захворів, зазначає, що в нього є чи були родичі, что страждають від псоріазу. Якщо псоріаз є в одного з батьків, вірогідність того, що псоріазом захворіє дитина становить біля 10%. При наявності псоріазу в обох батьків ризик захворювання дитини становить близько 50%.

Дослідження, в яких об'єктом вивчення слугували однояйцеві близнюки показали, що псоріаз лише частково зумовлюється генетичною складовою, і природа його походження дуже складна. Приблизно в третині випадків псоріазом захворював лише один близнюк, що підтверджує значну роль зовнішніх факторів у розвитку захворювання. Це призвело до виникнення теорії про «мультифакторіальне захворювання», котра розглядає виникнення псоріазу як результат взаємодії комбінації генів та впливу факторів зовнішнього середовища. Більше чітке розуміння природу псоріазу буде досягнуто після виявлення усіх відповідних за розвиток захворювання генів, провокуючих або загосторюючих хворобу факторів.

ЗАСОБИ ТА МЕТОДІ ЛІКУВАННЯ ПСОРІАЗУ ПІД ЧАС ВАГІТНОСТІ

У більшості випадків виношування плоду у жінок, що хворіють псоріазом, перебігає так само, як і в інших вагітних. Псоріаз сам по собі не зачіпає репродуктовиної системи людини, і хоча багато жінок повідомляють про значне покращення перебігу псоріазу чи зменшенні зовнішніх проявів захворювання під час вагітності, головною проблемою залишається вибір та застосування лікарських препаратів, що припустимі до використання в цей час. Багато з засобів для лікування псоріазу протипоказані до використання під час вагітності, ще більша кількість лікарських препаратів вимагає змінення дозування, схем лікування та методів застосування.

Побічні ефекти багатьох препаратів для луківання псоріазу негативно впливають на розвиток плоду, що зумовлює необхідність ретельного планування вагтності, термінів зачаття, вибору лікарських засобів та методів лікування.

Оскільки перебіг псоріазу та вагітності, а також чутливість до лікарських препаратів індивідуальні для кожної людини, під час вагітності чи її планування належить звернутися до лікаря і впевнитися в тому, що усі препарати, що приймаються та методи лікування, що застосовуються, безпечні для вас та вашої дитини.

Більшість акушерів та педіатрів надають перевагу тому, щоб під час вагітності (і до неї, при очікуваній, планованій вагітності) жінки уникали приймання більшості лікарських препаратів (як рецептурних, так і безрецептурних). Великою мірою такі обмеження стосуються також матерів, що годують грудьми. В деяких випадках, в залежності від важкості перебігу псоріазу, лікар може робити виключення з цього загального правила, у тому разі, якщо користь від застосування препарату переважує потенційний ризик для матері та дитини.

Багато з лікарів радять утримуватися від лікування псоріазу під час вагітності чи використовувати лише найбільш безпечні методи — деякі топічні засоби та фототерапію ультрафиолетовими променями спектру Б (UVB-терапія), щоб уникнути виникненню вроджених дефектів у дитини.

Необхідно знати про те, як той чи інший засіб чи метод впливають на здатність до запліднення та/або можливість виникнення вад розвитку. Кожен препарат для лікування псоріазу має низку протипоказань. При запланованій вагітності можна так підібрати її терміни та методи лікування, що будуть застосовуватися, що необхідність лікування під час вагітності буде мінімальною. Наприклад, знаючи про те, що в даної жінки період ремісії після курсу ПУВА-терапії складає біля одного року, можно спланувати зачаття на закінчення курсу ПУВА-терапії.

Якщо мати планує годування грудьми лікарські засобі необхідно застосовувати з обережністю, наприклад, топічні (для зовнішнього використання) засоби не можна наносити на соски. Також існує деяка вірогідність, що діючі речовини можуть потрапити в молоко шляхом всотування через шкіру — особливо це стосується тих випадків, коли препарат наноситься на великі площі шкіри. В таких випадках необхідно звернутися до лікаря, щоб визначити, які з засобів можуть безпечно застосовуватися під час вігатності. У випадках, коли висипку псоріазу локалізовано на сосках, необхідно змащувати їх густими кремами чи зволожувачами. Псоріаз на сосказ не може зашкодити дитині, але, тим не менш, він спричиняє дискомфорт матері, що годує грудьми.

Застосування препаратів для системного лікування псоріазу (оральних або ін'єкційних) під час вагітності треба виключити внаслідок можливого потрапляння діючих речовин препарату в організм дитини з молоком матері.

Препарати першої лінії для лікування псоріазу в жінок, що годують, обмежуються, в цілому, індиферентними та зволожуючими засобами, топічними стероїдними засобами малої активності (при гострій потребі). Препарати для зовнішнього застосування наносять після годування і їх треба видалити (ретельно змити) перед наступним годуванням. Найбільш безпечним методом другої лінії лікування є ультрафіолетове випромінення середного (B) спектру (UVB) — разом з використанням зволожуючих засобів метод є надзвичайно ефективним при лікуванні псоріазу під час вагітності.

Пам'ятайте:

Жоден з лікарських препаратів на є безпечним на 100%. Фактори потенційного ризику для дитини по відношенню до факторів тяжкого загострення у матері (необхіднісь симптоматичного лікування) повиннні бути ретельно зважені. Проконсультуйтеся зі своїм лікарем перед застосування навіть безрецептурних препаратів (включаючи Аспірин), трав'яних чаїв або біодобавок.