Фототерапія псоріазу

Світлолікування, або фототерапія, у багатьох випадках може полегшити перебіг псоріазу. При світлолікуванні зменшується запалення шкіри й сповільнюється ріст її клітин.

Лікар може порекомендувати світлотерапію, коли у пацієнта спостерігається псоріаз середнього або важкого ступеню або ж псоріаз, який опирається іншим видам лікування.

Однак одночасно з перевагами у світлолікування є й побічні ефекти.

Повторний або тривалий вплив ультрафіолетового випромінення при проведенні фототерапії може збільшити ризик захворювання раком шкіри.

Навіщо фототерапія при псоріазі

Під час світлолікування на шкіру спрямовують поток ультрафіолетового (УФ) випромінення, дія якого сприяє зменшенню розмірів псоріатичних бляшок, зудіння, зниженню частоти та сили загострень. Іноді в результаті фототерапії шкіра очищується від псоріаза повністью.

Фототерапія не виліковує псоріаз, але допомогає контролювати цей стан та поліпшити якість життя.

Дія світлотерапії грунтується на здатності ультрафіолетового випромінення зменшувати надлишкову швидкість росту клітин шкіри, сповільнюючи утворення висипки. Також УФ-опромінення обмежує швидкість поділу клітин шляхом впливу на функції ДНК.

Процедури фототерапії

В залежності від того, на яких ділянках знаходиться псоріаз, ультрафіолетовому опроміненню може бути піддана тількі одна область, наприклад руки, голова, або ж може застосовуватися загальна фототерапія всього тіла. Перед процедурою ділянки чутливої шкіри (область очей, геніталії) захищають накладками.

Світлолікування вимагає проведення декількох сеансів з поступовим збільшенням часу впливу ультрафіолетового випромінення на шкіру та проміжками між процедурами для відновлення.

Зазвичай при псоріазі призначають від трьох до п'яти сеансів фототерапії на тиждень протягом 2–3 місяців. Поліпшення найчастіше настає за 2–4 тижні, в залежності від методу світлолікування.

Реакція шкіри на фототерапію у кожної людини індивідуальна, у тому числі — яким буде поліпшення і як довго воно триватиме. Середній час ремісії при псоріазі після курсу світлолікування складає 3–12 місяців.

Внаслідок підвищеного ризики розвитку раку шкіри лікарі рекомендують обмежити використання фототерапії з застосування псоралену та ультрафіолету А (PUVA-терапії) до 150 сеансів протягом життя.

Ефективність фототерапії

Світлолікування — досить ефективний метод усунення симптомів псоріазу.

Приблизно у 75 відсотків людей з псоріазом, що пройшли фототерапію з застосуванням вузькосмугового випромінення спектру В (UVB), що є найбільш поширеним способом світлолікування, шкіра повністю чи частково очищується. Строк ремісії при цьому складає не менше 6 місяців.

Вузькополосний ультрафіолет також є ефективним проти більш рідкісної форми захворювання — краплеподібного псоріазу.

Зі іншими даними застосування фототерапії для лікування псоріазу призводить до помітного поліпшення у 90% осіб і до повного зникнення симптомів — у 50%.