Шампунь від псоріазу

Для лікування псоріазу на голові застосовуються спеціальні шампуні, що призначені не стількі для чистоти волосся, скількі для догляду за шкірою, що уражена захворюванням. Такі шампуні допомогають позбутися лущення та запалення шкіри, усунути зудіння.

В деяких випадках для того, щоб тримати псоріаз вкритої волоссям частини голови під контролем, достатньо застосування одного лише шампуня.

Лікувальні шампуні можуть містити ті ж інгредієнти, що й інші препарати для місцевого застосування, що використовуються для лікування псоріазу на інших частинах тіла.

Шампунь для лікування псоріазу, що перебігає в легкій чи помірний формі можна купити без рецепту. Найбільш поширеними компонентами таких шампуней є саліцилова кислота та дьоготь (та його похідні).

У тому випадку, якщо для лікування необхідно використати більше потужний препарат, слід звернутися до лікаря-дерматолога за консультацією та рецептом.

Незалежно від того, який саме лікувальний шампунь проти псоріазу ви використовуєте, застосовувати його можна тількі обмежений період часу — і дуже акуратно. Перш за все — не слід втирати його в шкіру, від цього симптоми псоріазу можуть погіршитися. Дуже важливо ретельно дотримуватися інструкції та вказівок з застосування, що наведені на етикетці.

Шампуні з дьогтем

Кам'яновугільний дьоготь застосовується для лікування псоріазу уже більше 100 років. Дьоготь входить як до складу шампуней від псоріазу, так і в інші препарати для зовнішнього застосування — креми, олії та лосьйони.

Шампунь з дьогтем сповільнює ріст нових клітин шкіри, зменшуючи лущення, розм'якшуючи та поступово усуваючи бляшки. Крім того, препарати дьогтю знімають зудіння та поліпшують загальний стан шкіри при псоріазі.

При використанні шампунь легкими массуючими рухами розподіляють по шкірі голови, залишають на 5–10 хвилин, після чого змивають чистою теплою водою.

Використання шампуню з дьогтем вимагає деякої перестороги — його застосування може зробити шкіру більш чутливою до світла. Сліди дьогтю можуть залишатися на шкірі 24 години або довше, збільшуючи ризик сонячного опіку. Виходячи на вулицю, надягайте головний убор або намагайтеся залишатися в затінку.

Якщо ви блондин або у вас інший світлий колір волосся, шампунь з дьогтем може зробити їх темніше. Препарати дьогтю можуть залишати плями на шкірі чи одягу.

Деяким людям неприємно користуватися дегтярними препаратами внаслідок їх специфічного запаху. У такому разі після використання шампуню з дьогтем можно застосовувати звичайний шампунь та кондиціонер, щоб надати волоссю приємний запах та блиск.

Шампунь з саліциловою кислотою

Саліцилова кислота ефективна при найрізноманітниших захворюваннях шкіри, оскільки сприяє видаленню мертвих клітин з її поверхні. При псоріазі дія саліцилової кислоти полягає в розм'якшенні кірочок та лусочок, їх відділенні від здорової шкіри, у тому числі на голові під волоссям.

При використанні шампуню з саліциловою кислотою волосся спочатку зволожують, наносять шампунь і трохи втирають до утворення піни. Змийте піну й знову нанесіть шампунь. Використовують лікувальний шампунь щонайменш двічі на тиждень. Уникайте потрапляння шампуня в рот, очі чи ніс, та не використовуйте, якщо на шкірі є подряпини чи ранки.

Саліцилова кислота в складі шампуню може зробити шкіру сухою, а це — призвести до лущення, що нагадує лупу. У цьому випадку після використання лікувального шампуня необхідно скористатися бальзамом або кондиціонером для волосся.

Шампуні, що містять гормони

Шампунь, що містить у якості діючої речовини стероїдні гормони використовується лише протягом кількох тижнів для того, щоб зняти запалення. Після цього переходять на використання дегтярного препарату.

Будьте уважні — намагайтеся наносити препарат так, щоб шампунь з гормонами не потрапляв на шкіру обличчя і у вуха (у цих місцях шкіра тонше і тому біль вразлива до побічних ефектів стероїдів). Після миття голови ретельно вимийте руки.

При нанесенні гормонального шампуню волосся повинно бути сухим — препарат наносять на шкіру та витримують протягом 15 хвилин. Потім волосся зволожують водою, спінюють шампунь та змивають його.