Екстракт календули при псоріазі

Календула (нагідки лікарські, Calendula officinalis L.) — лікарська рослина, що повсюдно вирощується у садах та городах України, а також культивується промислово.

Препарати з квіток календули мають протизапальну, кровоспинну, седативну, ранозагоюючу, знеболюючу та жовчогінну дію.

Трава календули містить гіркоти, дубильні речовини, фітонциди. У насінні містяться жирна олія та алкалоїди, квітки календули містять ефірну олію зі слабким приємним запахом, барвники, каротиноїди, смоли, гіркі речовини, алкалоїди, саліцилова кислота.

В медицині термін «екстракт» означає лікарську форму, приготовану за допомогою екстрагування. Олійний екстракт дозволяє зберегти найбільшу кількість діючих речовин рослини.

У народній медицині під терміном «екстракти» розуміють упарені водні або водно-спиртові витяжки з висушеної сировини. Інколи сировину використовують свіжу. Тому заміняти заводські екстракти на домашні не можна.

У промислових екстрактах 1 грам екстракту відповідає 1 граму вихідної сировини. Для приготування цієї лікарської форми необхідне заводське обладнання, у домашніх умовах такі екстракти виготовити неможливо.

Застосування календули в медицині

Календулу використовують для полоскань при ангіні, хронічному тонзиліті, запаленнях ясен, слизової оболонки носа, у вигляді примочок при кон'юнктивіті, для ванн при діатезі, екземі, псоріазі.

Мазі з календули допомагають звести бородавки, мозолі, залікувати тріщіни шкіри, опіки, обмороження.

Свіже подрібнене листя календули лікарської прикладають до пухлин, гнійників, виразок.

Інгаляція парів календули показана при запальних захворюваннях органів дихання.

Сік квіток календули, змішаний у рівних частинах з соком лимону, смородини та міндальною олією застосовується для виведення ластовиння.