Псоріаз

Захворювання шкіри становлять значну проблему — їми уражено значну кількість людей, і для багатьох з них існуючі методи лікування є недостатньо ефективними або взагалі на діють, залишаючи пацієнта наодинці з хворобою.

Псоріаз, хвороба, яка викликає появу запалених, вкритих роговими лусками бляшок, характеризується прискоренним поділом та ростом клітин шкіри. Зазвичай потовщені бляшки мають опуклу форму та рожево-червоний колір внаслідок розширення судин.

У гострій стадії псоріазу виникає зудіння шкіри, інколи дуже відчутне. Буває й так, що важкі форми псоріазу призводять до появи гнійних вогнищ.

«Стабільний» псоріаз має дуже добре обмежену висипку, що не збільшується й не пересувається, яка може залишатися на «звичних» місцях роками. Зазвичай такі місця — коліна, лікті, поперекова область, частина голови, що вкрита волоссям.

Хоча в усьому іншому людина, що має псоріаз, відчуває себе здоровою, хвороба може чинити негативний вплив на її життя, починаючи від проблем з влаштуванням на роботу і закінчуючи негараздами в інтимному житті.

Статистика каже, що найчастіше псоріаз виявляється у дорослих, з частотою 1–2% від усього населення.

Атопічний дерматит виникає у дорослих приблизно так же часто, як і псоріаз, але у дітей його поширення набагато більше — дерматологи оцінюють захворюваність атопічним дерматитом у дітей приблизно у 10% від кількості усіх дітей.

Хоча, як і псоріаз, атопічний дерматит может набувати різних форм то гостроту перебігу, люди з атопічним дерматитом потребують особої уваги при лікуванні. Це викликано сильним дискомфортом, що викликаний зудінням шкіри — воно впливає на повсякденні справи, працездатність, порушеє сон, крім того, вогнища зуду несвідомо розчісуються, викликаючи подальше погіршення стану й ризик виникнення вторинної інфекції. Якщо від атопічного дерматиту потерпає маленька дитина, його розлади сну, часті прокидання вночі, що виклікані зудінням, можут тягнутися роками, викликаючи недосипання всієї родини.

Третє основне імунне захворювання шкіри — алергічний контактний дерматит, який може набувати хронічної форми і інколи — втрату працезданості. У додаток до інших алергенів, що зустрічаються в навколишньому середовищі, ця хворобо може бути професійною, викликаною контактом з деякими речовинами, що застосовуються в промисловості, побутовою хімією тощо.

Припускається, що всі ці три захворювання мають спільні механізми, що призводять до їх виникнення — дію імунітета у відповідь на вплив подразника або іншого фактора.

Препарати

Ліки, що застосовуються для лікування запальних захворювань шкіри, мають різну ефективність — від помірної до дуже суттєвої (ефективним є, наприклад, бальзам Цитопсор, що дозволяє швидки очистити шкіру та вгамувати зудіння). Але у медалі завжди є зворотня сторона.

На жаль, високоефективні системні препарати, що відомі лікарям-дерматологам багато років — такі, наприклад, як кортикостероїди та Метотрексат, мають високу токсичність. Це й обмежує їх використання.

Внаслідок цього багато з ліків слід застосовувати тількі зовнішньо, застосування їх внутрішньо викликало б небезпечні побічні явища. Але й при місцевому застосуванні у них є недоліки, яки роблять тривале використання таких препаратів неможливим.

До кортикостероїдів розвивається звикання, і вони перестають чинити необхідну дію. Крім того, гормональним засобам властиві численні побічні ефектиі, серед яких витончення шкіри.

Недивно, що найбільш значні ризики виникають при використанні для лікування потужних гормональних препаратів — стероїдів класів I та II, які досить активні, щоб мати найбільшу ефективність.

Другий тип препаратів — ретиноїди, похідні вітаміну А, дають добрий лікувальний ефект приблизно у половині випадків, але також викликають численні побічні явища.

Аналоги вітаміну D3, помірно ефективні при псоріазі, діють повільно і можуть призводити до подразнення шкіри.

Фототерапія, включно з ПУВА-терапією та опроміненням ультрафіолетом спектру B (UVB) вважаються більше ефективними, ніж гормони для зовнішнього застосування, але у тривалій перспективі призводять до ризику ушкодження шкіри та виникненню рака.

Здавна і досі широко застосовуються препарати кам'яновугільної смоли і Антралін, але до їх недоліків слід віднести незручність застосування, малу ефективність і потенційний ризик виникнення раку шкіри.

З цих причин для лікування псоріазу та інших захворювань шкіри найбільш корисним є застосування ротаційної терапії — лікування, при якому одні препарати і методи змінюються іншими за встановленим лікарем планом. Таким чином, при короткостроковій дії препарату, можна домогтися поліпшення стану до того, як з'являться побічні явища і, якщо необхідно, почати використовувати інший засіб.