Псоріаз

Намагання позбутися псоріазу за допомогою голодування, як свідчать результати численних спроб, не призводять до помітного результату.

Але дієта, розрахована на тривалий час, необхідна на всіх етапах лікування псоріазу.

Під час лікування псоріазу бажано не приймати антибіотиків і не вживати рослинних продуктів, що містять фітонциди (цибуля, часник, хрін), яєць, сала, цитрусових, меду, а також різко обмежити всі надто гострі, солодкі, кислі та солоні страви та продукти, що містять велику кількість жиру.

Внаслідок порушення обміну ліпідів, що часто супроводжує псоріаз, рекомендується дієта з обмеженням жирного м'яса та ковбасних виробів, печінки, нирок, яєчного жовтку, жирних сортів риби, какао-продуктів. При псоріатичній еритродермії слід обмежити й вживання солі (не більше трьох грамів на день).

Цих харчових обмежень при псоріазі бажано дотримуватися всім пацієнтам, хоча реакція на їх порушення може бути дуже індивідуальною (від дуже гострої до нейтральної). З метою зменшення негативного впливу на результати лікування треба ретельно дотримуватися дієтичного режиму, інструкції з застосування препарату Цитопсор, а по отриманні клінічного одужання (ремісії) — протирецидивних рекомендацій.

Бажано, щоб харчування було різноманітним та багатим на вітаміни: вживати більше свіжих овочевих страв і фруктів (але не червоних), з м'ясних продуктів краще надати перевагу нежирній яловичині, кролю у відвареному або тушкованому вигляді (не більше 150 грамів на добу).

При псоріазі у гострому періоді краще вживати вегетаріанські перші страви, а в подальшому — приготовані на слабкому м'ясному бульоні.

З других страв при псоріазі рекомендуються відварене м'ясо, парові котлети, тефтелі, на гарнір — різні каши (картоплю і вироби з борошна бажано обмежити), овочеві рагу. Рибу вживати тількі річну у відвареному або трохи підсмаженому вигляді (крім осетрових, сома і карпа).

Більше вживати світлі консервовані компоти або узвар з сухофруктів, джерельну або талу воду (заморозити в холодильнику кип'ячену воду і дати розтаяти при кімнатній температурі), але не мінеральну (як газовану, так і без газу).

При всіх формах псоріазу призначається дієта № 7, обмежується вживання солі, вуглеводнів та тваринних жирів. Рекомендується їжа, багата на вітамін А.