Як харчуватися при псоріазі

Люди, які мають псоріаз, можуть помітити, що деякі продукти викликають в них загострення цієї хвороби.

Хоча дотримання дієти при псоріазі — не метод його лікування, якщо притримуватися деяких рекомендацій у виборі їжі, перебіг хвороби можна значно полегшити — усунути запалення, а також попередити загострення та рецидиви.

Рекомендації, які спеціалісти-дієтологи дають хворим на псоріз, загалом, мало відрізняються від рекомедацій «загальної здорової дієти», якщо коротко — менше жирів та солодкого, більше фруктів та овочей.

Легкі фізічні вправи — надлишкова вага може обтяжувати перебіг псоріазу та ускладнювати його лікування.

Відмовитися від алкоголю — вживання спиртного також може призвести до рецидиву або загострення.

Але власний досвід також відіграє велику роль. Якщо виникла підозра, що якийсь продукт викликає загострення — відмовтеся від нього цілком і подивіться на результат. Він може бути «провокатором» псоріазу особисто для вас.

І в книжках, і на сайтах, що присвячені псоріазу наведені десятки прикладів дієт. Більшість з них — «дієти виключення» деяких продуктів, які, як вважається, є причинами загострення псоріазу: цукор, «швидка їжа», вироби з борошна, помідори, кава, яйця та ін.

У перелік потенційно корисних продуктів потрапляють трав'яні чаї, фруктові соки, риб'ячий жир.

Дієт, що рекомендуються при псоріазі, так багато, що їх автори вже не можуть дійти однакової думки, що корисно, а що шкідливо.

Якщо ви хочете спробувати антипсоріатичну даєту — проконсультуйтеся з лікарем. Він скаже вам, що будь яка дієта, що виключає фастфуд, жирну їжу та алкоголь, йде лише на користь, причому не тількі на перебіг псоріазу, але й на організм в цілому. Шкоди ніякої — одна лише користь.

Але бережіться екстремальних дієт, нехай навіть їх прихильники видають їх за панацею. Вони не працюють. Особливо уникайте тих, що вимагають цілковитого тривалого голодування, або повинні супроводжуватися «очисткою кишківника» або чимось такого ж кшталту — такі дієти лише гають час і часто просто небезпечні для здоров'я.

Від чого відмовитися і чого стерегтися

Харчові добавки, особливі дієтичні продукти або препарати, придбані в супермаркеті, не гарантують поліпшення. Вони не гарантують навіть безпечності їх застосування. Вживання БАДів у великих кількостях або приймання великих доз мінеральних харчових добавок, як радять деякі «експерти-дієтологи» може чинити токсичний вплив на організм. Перед тим, як почати дієту, обов'язково проконсультуйтеся з лікарем — щодо протипоказань, про те, як вона пов'язується з препаратами, що ви приймаєте, чи припустимі такі дієти у вашому віці або при вашому стані здоров'я.

Інколи люди, доведені псоріазом майже до відчаю, готові на що завгодно, аби позбутися хвороби. Не робіть непродуманих вчинків під впливом неперевіреної інформації.