Що таке «бляшковий псоріаз»?

Бляшковий псоріаз — найбільш поширена форма псоріазу, що викликає зміни шкіри у вигляді запалених плям, що лущаться, а потім поступово розвиваються у вкриті світлими лусочками бляшки.

Запалена ділянка може мати колір від світло-червоного та «лососево-рожевого» до інтенсивно червоного.

Зазвичай колір більш насичений по краях бляшок, що налиті кров'ю внаслідок розширення капілярів.

Лусочки можуть набувати різного вигляду та кольору — від сірого та білого до сріблястого, та більш або менш міцно триматися на поверхні шкіри. Луплення шкіри може бути дрібним та тонким, «лишайного» вигляду або грубшим — «устричним», цей вид луплення шкіри називають «рупіоїдним».

Різні комбінації запалення шкіри, лущення та кірочок визначають вигляд висипки, яка при псоріазі може мати найрізноманітніший характер.

Зудіння шкіри при псоріазі — важливий симптом, причому помічено, що інтенсивність зудіння залежить від площі висипки і воно пов'язано з сухістю шкіри.

Варіанти псоріазу надзвичайно різноманітні. Найбільш поширеною формою захворювання — більш ніж 80% випадків — є псоріаз бляшковий (psoriasis vulgaris). Бляшки мають круглу або овальну форму, різний розмір та зазвичай виникають на ліктях або колінах (симетрично), вкритій волоссям частині голови, на попереку, між сідниць, в області пупка. Кількість їх теж буває різною — вік декількох бляшок до декількох десятків; бляшки можуть займати зовсім невелику площу (мінімальний псоріаз), або розростатися й зливатися, займаючі великі ділянки (універсальний, або генералізований псоріаз).

Псоріаз може з'явитися в будь-якому віці, тривалість його — від дуже короткого періоду до пожиттєвого захворювання, що переривається періодами поліпшення, або ремісії.

Перебіг хвороби передбачити трудно — спонтанні ремісії можуть наступати з різною частотою.

Діагностика

Діагноз «псоріаз» майже завжди встановлюється на основі його характерних зовнішніх симптомів — гістологічне підтвердження майже ніколи не потрібно. У сумнівних випадках дослідження шкіри голови та ділянок за вухами дозволяє визначити характерні зміни шкіри, навіть якщо на локтях та колінах бляшок нема.

Ямки на нігтях, ділянки ороговіння під нігтями та інші зміни нігтів можуть допомогти встановити діагноз, якщо інші симптоми нетипові або змазані.