Псоріаз

Та як розрізнити форми псоріазу?

Псоріаз може мати схожі риси з іншими хворобами шкіри.

Розрізняти його (ставити диференційний діагноз) треба, переважно, з трихофітією (дерматофитією тулуба), атопічним дерматитом, грибовидним мікозом, рожевим лишаєм, екземою, червоним плоским лишаєм, вторинним сіфілісом та хворобою Боуена.

Види ураження при псоріазі можуть визначати варіант захворювання як точкови, фолікулярний, краплеподібний, лентикулярний, нумулярний, кільцевидний, географічний, серпигінозний або лінійний псоріаз.

Внаслідок своєрідного перебігу та похождення, краплевидний та нумулярний (монетовидний) псоріаз виокремлюють та розглядають як окрему групу.

Далі, псоріаз може бути додатково підрозділено топографічно — за місцями його розташування на тілі: долонно-підошвений, генітальний, псоріаз обличчя та вух, псоріаз частини голови, вкритої волоссям, псоріаз нігтів, складчатий псоріаз, себопсоріаз, псоріаз області очей, псоріаз слизових оболонок.

Хоча щодо проведення чіткої межі між разними формами псоріазу можна сперечатися, внаслідок їх схожості та/або співіснування, є загальна думка, що існують різні «псоріази».

Для долонно-підошвенного псоріазу характерна поява типових ділянок, що лущаться, з більш або менш вирізненими ороговілими ділянками, що часто оточені червоним обідком запалення. Інколи він ускладнюється болючими тріщинами шкіри або інфекцією.

Окремі невеликі гнійники на шкірі підошв та долонь можуть бути першими ознаками псоріазу. На зовнішній поверхні стоп та кистей й на кісточках шкіра при цьому може червоніти й утовщуватися.

Повне включення в псоріатичний процес шкіри стоп та кистей дає картина «рукавичок та панчох».

Диференціювати долонно-підошвенний псоріаз треба від контактного дерматиту, дисгідротичної екземи, мікозів кистей та стоп.

Псоріаз обличчя зустрічається не дуже часто. Торкається він перед усім щок та повік, рідше — себорейних зон, дуже рідкісні поширені ураження шкіри обличчя, що супроводжуються сильним запаленням та набряками. Хоча прояви псоріазу на обличчі зазвичай дуже обмежені, їх поява може вважатися ознакою важкості псоріазу.

Залучення вушної раковини та наружного слухового проходу до псоріатичного процеса досить поширене явище, а ознаки псоріазу за вухами можуть виникати навіть раніше, ніж його симптоми з'являться на шкірі тулуба.

У тих рідкісних випадках, коли псоріаз на обличчі виник тількі на себорейних зонах, відрізнити його від себорейного дерматиту може бути доволі складно.

Інші діференційні діагнози можуть включати розацеа, дискоїдну червону вовчанку та контактний дерматит.

Генітальний псоріаз зустрічається у всії вікових групах, у чоловіків частіше, ніж у жінок. Ця форма можу співіснувати з псоріазом на інших ділянках тіла. Окремі або численні бляшки розташовуються в області статевих органів, причому запалення в цьому випадку переважає над ороговінням.

Диференційний діагноз включає екстрамамілярну хворобу Педжета, дерматомікози та фіксовану медикаментозну реакцію.

Пустульозний псоріаз, а також псоріатична еритродермія та псоріатичнний артрит розглядаються як важкі форми захворювання.

Визначення «важкий псоріаз» розмите, і у різних дерматологів це визначення може змінюватися. Важкість захворювання залежить від ступеню вирізнення симптомів, місць ураження, площі шкіри, якої торкнувся псоріаз, фізічного та фізіологічного дискомфорту, реакції на лікування, що проводиться.

Визначення «нестабільний псоріаз» стосується стадії хвороби, коли хронічні бляшки починають розвиватися, загрожуючи перейти в еритродермію або пустульоз, а подальший перебіг процесу стає непередбачуваним.