Псоріаз

Псоріаз — неінфекційне хронічне захворювання шкіри, основним симптомом якого є поява червоних запалених ділянок шкіри (бляшок), вкритих сріблястим налітом з клітин, що відмерли (лусочок).

Що викликає псоріаз?

Важкість та тип псоріазу відрізняються у окремих осіб. Хоч це захворювання не заразне, лікарі вважають, що у псоріаза є генетична основа — це означає, що він передається в родині. Псоріаз — більше ніж звичайне ураження шкіри, він являє собою аутоімунне захворювання.

Простої причини, з якої може виникнути псоріаз, вказати не можна.

Більшість медиків згодні з тим, що поява хвороби пов'язана з порушенням роботи імунної системи, і це прискорює швидкість поділу та росту клітин шкіри. Тривалість життя нормальної клітини шкіри — 28–30 днів, після чого вона гине та відпадає з поверхні тіла. Але для псоріатичної шкіри цей термін скорочується тількі до 3–4 днів, за які клітина встигає переміститися від нижніх шарів до поверхневих та відмерти. Замість поступового злущування клітини громадяться одна на одну, утворюючи бляшки.

Форми псоріазу

Ось найбільш типові форми псоріазу:

  • Бляшковий псоріаз: Ця форма псоріазу зустрічається найчастіше. Біля 80% випадків псоріазу — саме бляшкова його форма. Її медична назва — psoriasis vulgaris («vulgaris» означає «звичайний»). Типові місця розташування бляшок — лікті, коліна, частина голови, що вкрита волоссям, поперек.
  • Псоріаз частини голови, вкритої волоссям: Ця форма псоріазу може варіювати від дуже м'якої — легкого лущення шкіри, що нагадує лупу, до важкої, при якій шкіра на голові вкривається масивними жорсткими кірочками. Чим більше утворюється кірочок, тим вище ризик випадіння волосся. Псоріаз, що почався на голові, також може поширюватися — при цьому бляшки з'являються на інших ділянках тіла, включно з областю вух та шиї.
  • Зворотний псоріаз: При подібній формі псоріатична висипка з'являється в складках тіла, а також в паху, під пахвами та на геніталіях. При першій появі бляшки мають насичений червоний колір, їх поверхня гладенька та блискуча. Лущення, типове для бляшкового псоріазу, відсутнє.
  • Псоріатична еритродермія: Це запальна форма псоріазу, при якій уражуються великі ділянки шкіри. Для еритродермії характерні періодичність, схильність до поширення, інтенсивне почервоніння шкіри. Еритема (почервоніння) та ексфоліация (лущення) шкіри також супроводжуються дуже сильнім зудінням та болем.
  • Пустульозний псоріаз: Типова поява на тілі білих, заповнених гноєм пухирів — пустул. Гнійники не містять інфекції, фактично, вони наповнені дуже великою кількістю лейкоцитів (білих клітин крові), без мікроорганізмів.

Псоріаз може виникнути на будь-якій ділянці тіла, хоча майже в половині випадків висипка з'являється на частині голови, що вкрита волоссям.

Ризики, пов'язані з псоріазом

Внаслідок того, що псоріаз може поширюватися на великі площі шкіри, існує ризик виникнення проблем з терморегуляцією організму, втратою рідини та захистом від вторинних шкірних інфекцій. За грубими підрахунками, в 10–30% випадків до псоріазу приєднується ураження суглобів — псоріатичний артрит (артропатичний псоріаз), який нагадує ревматоїдний артрит, але перебігає у більш м'якій формі.

Псоріаз — не заразний. Хоча зовнішні прояви його можуть виглядати неприємно, вони безпечні для оточуючих.

Лікування псоріазу

Методи лікування псоріазу завжди треба підбирати індивідуально, в залежності від того, в яких місцях уражено шкіру, та від форми захворювання. Деякі методи — наприклад, застосування гормональних препаратів, можуть принести полегшення при одному типі захворювання, та погіршити стан при іншому.

  • Безрецептурні препарати: Засоби, що містять зволожувачі, саліцилову кислоту, солідол, дьоготь та гідрокортизон, зазвичай достатньо ефективні при легких формах псоріазу. Прийняття ванн з морською сіллю також поліпшує стан шкіри. Добру ефективність при застосуванні при псоріазі демонструє препарат для зовнішнього застосування, що не містить гормонів — бальзам «Цитопсор».
  • Фототерапія і дієта: Вплив дозованого ультрафіолетового опромінення сприяє зникненню висипки при псоріазі. У багатьох випадках стан шкіри значно покращує спеціально добрана дієта.
  • Рецептурні препарати: Стероїди для місцевого застосування часто призначаються лікарями для лікування псоріазу та призводять до швидкого ефекту. Існують і препарати, діючими речовинами котрих слугують похідні вітаміну D та вітаміну А (ретиноїди), які сповільнюють швидкість поділу та росту клітин шкіри, зменшуючи розмір бляшок.
  • Емоційний стан: Стрес слугує «спусковим гачком» псоріазу, дія стресу може сприяти поширенню хвороби, появі бляшок в нових місцях, загостренню перебігу захворювання, депресії. Вгамування негативних емоцій та застосування методів зняття стресу може полегшити і фізичний, і емоціональній стан.