Псоріаз

Ліки при псоріазі дуже важливі, але можна зробити ще дещо, щоб поліпшити стан своєї шкіри без різноманітних таблеток, рецептурних гормональних кремів та мазей.

1: Зволожуйте шкіру

Як краще зволожувати шкіру? Наносьте густі лосьони або зволожуючі креми, а потім, щоб «зачинити» воду в шкірі — легку мазь на основі вазеліну, або олівкову олію. Робити це треба регулярно. Суха шкіра посилює подразнення та зудіння при псоріазі.

Не застосовуйте густі креми в спекотну пору року — піт змішується з кремом і цей «компрес» також посилює подразнення.

Після ванни підсушіть (терти не треба) шкіру рушником, щоб вона цілком висохла та нанесіть зволожуючий засіб.

Місця, на яких утворилися стійкі бляшки можна огорнути на ніч харчовою плівкою, а вранці обмити теплою водою — якщо робити це регулярно, стан уражених ділянок покращується.

2: Обережне купання

Занадто часте купання може зробити шкіру сухою. Щоб попередити це:

  • Ванна повинна бути не занадто гарячою, краще за все, якщо вода буде мати температуру тіла.
  • Додавайте у ванну сіль або дрібно змелену вівсяну крупу, щоб усунути зудіння шкіри. Звичайна вода може «витягувати» вологу зі шкіри.
  • Краще приймати душ, ніж ванну, особливо взимку. Тривала ванна знижує вміст жирів в шкірі.

3: Дотримуйтесь плану лікування

Може виявитися складним день за днем наносити який-небудь масний препарат з сильним запахом. Але це треба робити. Якщо використовуєте крем або мазь — зробіть їх застосування частиною щоденної рутини.

4: Сонце

Сонячне світло може покращити стан шкіри при псоріазі, але сонячний опік може викликати загострення. Наносьте сонцезахисний крем, що містить окис цинку, з SPF 30 або більше на неуражені ділянки шкіри. Обмежуйте час перебування на відкритому сонці, а загоряти при псоріазі треба починати дуже поступово, починаючи з 20 хвилин три рази на тиждень.

Проконсультуйтеся з лікарем — деякі препарати підвищують чутливість шкіри до світла, а це може привести до сонячного опіку.

5: Кидайте палити

Псоріаз — один зі станів, які значно погіршує куріння. У людей, що викурюють більше пачки цигарок на день, в два рази частіше розвиваються важкі форми псоріазу (у порівнянні з тими, хто вживає пачку або менше). Цей ефект особливо помітний у жінок.

Позбавлення цієї шкідливої звички — серед найкращих засобів полегшення перебігу псоріазу.

6: Не зловживайте алкоголем

У людей, що пьють, псоріаз виникає частіше та приймає більш важкі форми, особливо у чоловіків. Не пийте взагалі або, як мінімум, не перевищуйте норми. Що таке норма? Не більше двох порцій алкоголю на день для чоловіків (рюмка горілки або коньяку, бокал вина) або однієї порції для жінок.

7: Внесіть зміни у харчування

Твердих доказів, що дієта гарантовано покращить стан шкіри при псоріазі, нема. З іншого боку, перехід на більш здорове харчування, з меншою кількістю цукру, борошна та кофеїну може полегшити перебіг захворювання та попередити його загострення. Спробувати це нічого не коштує, а користь від здорового харчування буде в будь якому разі.