Як лікувати псоріаз на голові?

Псоріаз — одне з найпоширеніших захворювань шкіри, у 80% хворих на псоріаз за період перебігу захворювання його висипання з'являються на волосистій частині голови.

Голова може бути уражена псоріазом, але лікування покритих волоссям ділянок становить велику трудність і для діагностики, і для лікування.

Діагностика

Найчастіше псоріазом уражаються кінцівки (лікті, передпліччя та коліна), поперекова та міжсіднична області, а на голові — ділянки за вухами та волосиста частина. Псоріаз може виникнути і тільки під волоссям, і у поєднанні з висипаннями на інших ділянках тіла. М'які форми псоріазу, що виник на шкірі голови, можна сплутати з себорейним дерматитом, тобто рясною лупою.

Більш виражений перебіг хвороби характеризується типовими бляшками різного розміру, що лущаться, покритих товстими сріблястими лусочками. У важких випадках виникають луски, що щільно пристали до волосся та утворюють товсту жовту кірку.

При будь-якій формі псоріазу шкіри голови відчуваються більш-менш виражене почуття свербіння та печіння, але масового випадання волосся не відбувається. У пацієнтів з облисінням псоріаз дуже часто вражає тільки ділянки, вкриті волоссям, а оголеної шкіри не торкається.

Часто псоріаз волосистої частини голови поєднується із себорейним дерматитом — цей стан називається себопсоріазом і вважається, що саме дерматит призводить до появи висипань псоріазу за механізмом феномену Кьобнера. Зазвичай себопсоріаз захоплює лінію волосся, вуха та Т-зону обличчя.

Діагноз «псоріаз» ставиться клінічно, за характерною симптоматикою. Зазвичай псоріаз досить просто ідентифікувати, але іноді інші захворювання шкіри можуть симулювати симптоми псоріазу — екзема, плоский волосяний лишай, дискоїдний вовчак, трихофітія. У таких випадках необхідно взяти біопсію.

Лікування

Лікування псоріазу підбирається кожному пацієнту індивідуально — залежно від тяжкості перебігу захворювання, його форми, локалізації та впливу на якість життя. Якщо висипання на волосистій частині голови є першим проявом псоріазу, часто пацієнту необхідно пояснювати, що це хронічне захворювання і потрібно приготуватися до тривалого лікування.

Іноді потрібно особливо відзначити, що псоріаз не заразне та не злоякісне захворювання. Якщо висипання заходять на лоб або обличчя, це може викликати серйозний вплив на психологічний стан хворого, а стрес у свою чергу може обтяжувати перебіг захворювання.

Додаткові труднощі лікування псоріазу такої локалізації — вибір препаратів. Мазі та креми — традиційний вибір при псоріазі, що локалізується на тілі, але їх важко застосовувати на ділянках, покритих волоссям.

Інші засоби: лосьйони, гелі, пінки та емульсії наносяться і видаляються легше, але вони можуть бути незручні або неприйнятні з точки зору косметики. Зовнішній вигляд і запах дуже важливі при виборі препарату для зовнішнього застосування — засоби, що мають сильний запах або жирні, з густою консистенцією можуть бути неприйнятними або застосовуватися хворим нерегулярно навіть якщо вони дуже ефективні.

Правила застосування частіше винокуються хворими і, відповідно, досягається більша ефективність лікування, якщо використовується один препарат (хоча він може бути комбінованим, що містить кілька діючих речовин).

Препарати для місцевого застосування

Зволожуючі засоби — дуже ефективні засоби, що допомагають зняти почервоніння, сухість і лущення шкіри при псоріазі, дуже незручні при нанесенні ділянки голови, покриті волоссям. Щоб розм'якшити кірки на голові, деякі пацієнти використовують оливкову або мигдальну олію, або м'які мазі на основі олії какао, які також можуть включати й інші інгредієнти, які мають лікувальний ефект.

Аналоги вітаміну D, такі як Кальципотріол, є засобами першої лінії при лікуванні псоріазу на голові, вони не мають запаху і не бруднять шкіру та одяг, тому косметично прийнятні. Іноді аналоги вітаміну D можуть викликати подразнення шкіри, але за хорошої переносимості можуть застосовуватися курсами протягом тривалого часу. Також використовуються комбінації вітаміну D із стероїдними препаратами.

Кортикостероїди, наприклад, бетаметазону дипропіонат — важлива група лікарських препаратів, що застосовуються у лікуванні псоріазу волосистої частини голови — випускаються гелі, пінки, лосьйони та шампуні. Зазвичай засоби, до складу яких входять стероїди, застосовуються щодня протягом двох тижнів, а потім 2–3 рази на тиждень, щоб уникнути побічної дії.

Комбіновані препарати, до складу яких входять вітамін D та кортикостероїди зазвичай дають кращий ефект, ніж два препарати окремо. Важливо: Такі препарати не можна наносити на більш ніжну шкіру обличчя.

Кортикостероїдні препарати з малою концентрацією гормонів у поєднанні з протигрибковими засобами (Ністатин, Міконазол) дають хороші результати при себопсоріазі, їх можна наносити на шкіру обличчя та в складки шкіри.

Дьоготь часто включають до складу шампунів та інших засобів для лікування захворювань шкіри голови. Дьоготь має протисвербіжну та протизапальну дію, допомагає усувати лущення шкіри. Шампуні, що містять дьоготь використовують не частіше одного–двох разів на тиждень, щоб уникнути подразнення шкіри.

Комбіновані препарати з дьогтем, наприклад мазі на основі масла какао, досить ефективні, але проблемою залишається сильний запах. Для мінімізації незручностей краще наносити їх раз на тиждень на ніч для того, щоб змити мазь вранці.

Солідол є основою багатьох мазей від псоріазу. Має виражений протизапальний, пом'якшувальний та регенеруючий ефект. Допомагає усунути лущення та свербіння.

Комбіновані препарати на основі солідолу в даний час визнані найбільш ефективними засобами боротьби з симптомами псоріазу на різних стадіях захворювання для досягнення більш тривалої ремісії. Хорошу ефективність при усуненні висипань псоріазу показав бальзам Цитопсор, що не містить гормонів.

Саліцилова кислота — гарний відлущуючий і протизапальний засіб, вона входить до складу деяких комбінованих препаратів разом з гормонами, а також у склад багатьох мазей і шампунів, що застосовуються в дерматології. Однак, часте застосування саліцилової кислоти може викликати подразнення шкіри.

Дитранол, або Антралін ефективний при хронічному бляшковому псоріазі, використовується в основному для лікування висипів на тулубі, хоча є і його препарати для усунення псоріазу на голові. Деякі незручності викликає те, що Дитранолом залишає плями на одязі, та забарвлює шкіру і волосся.

Фототерапія та системні препарати

Більшість випадків псоріазу піддаються лікуванню препаратами для зовнішнього застосування. Однак, якщо вони виявляються неефективними, доводиться використовувати й інші методи — одним із них є фототерапія (світлолікування). Але у разі висипань на ділянках шкіри, густо покритих волоссям, фототерапія може виявитися утрудненою.

Ацитретин, похідне вітаміну А має антипроліферативну дію і ефективний при гіперкератозі на голові, коли висипання покриваються грубими лусочками та кірками. Жінкам не рекомендується планувати вагітність принаймні протягом двох років після закінчення лікування Ацитретином, оскільки він має тератогенні властивості.

Циклоспорин, інгібітор кальцинейрину — потужний імуносупресант (засіб, що пригнічує імунні реакції) швидкої дії. Циклоспорин досить широко використовується при запальних реакціях, що супроводжують псоріаз на волосистій частині голови.

Метотрексат — антагоніст фолієвої кислоти має імуносупресивну та антипроліферативну дію, часто застосовується для лікування важких форм псоріазу та при псоріатичному артриті.