Псоріаз

Бляшковий псоріаз, як найпоширенішу форму псоріазу, було описано нами в окремій статті. Які ще форми псоріазу бувають?

Краплеподібний псоріаз

Краплеподібний псоріаз проявляється невеликими (0,5–1 см у поперечнику) круглими або овальними цятками більш менш рівномірно розсіяними по тілу. Найчастіше ці висипання знаходяться на верхній частині тулуба, плечах і стегнах, можуть виникнути на обличчі та частині голови, покритій волоссям.

Окремі елементи висипання нагадують краплі світло-червоного або лососево-рожевого кольору.

У початковій стадії лущення зазвичай відсутнє, але з часом воно з'являється на більш розвинених папулах. Розвиток краплеподібного псоріазу гострий, цей процес супроводжується легким свербежем шкіри.

Найчастіше краплеподібний псоріаз з'являється у дітей, підлітків та молодих людей. Його виникненню у дітей нерідко передує інфекційне захворювання горла (викликане бета-гемолітичним стрептококом групи А).

Краплеподібний псоріаз може пройти самостійно і назавжди, не залишивши жодних слідів, а може зникнути лише на якийсь час, при наступному рецидиві розвинувшись у класичний бляшковий псоріаз.

Нуммулярний (монетовидний) псоріаз можна розглядати як один з варіантів краплеподібної форми — при цьому окремі округлі елементи висипки збільшуються до кількох сантиметрів, нагадуючи монети.

При диференціальній діагностиці краплеподібни псоріаз слід розрізняти в основному з рожевим лишаєм і парапсоріазом, які теж можуть мати схожу за симптомами монетоподібну форму.

Псоріаз волосистої частини голови (ВЧГ)

Псоріаз волосистої частини голови виникає принаймні у половини пацієнтів. Його прояви можуть виникнути раніше, ніж висипання у більш типових місцях. При цьому на шкірі голови можуть утворюватися висипка або окремі папули, що розташовуються переважно на лобно-тім'яній та потиличній ділянці. Червоні ділянки, що лущаться, мають чітку межу зі здоровою шкірою, іноді утворюються скоринки.

Волосся при псоріазі голови випадає рідко, але це трапляється (після зникнення бляшок волосся відростає знову).

При підозрі на псоріаз волосистої частини голови з помірним лущенням і кількістю висипів важко відрізнити його від себорейного дерматиту. Підказку може дати розташування уражених хворобою ділянок — псоріатичні папули зосереджуються на лобній та потиличній областях, тоді як себорейний псоріаз розподіляється більш менш рівномірно.

Поява товстих білих лусочок, щільно зчеплених зі шкірою голови, що зв'язують разом пучки волосся і волосся, що випадає — симптом асбестоподібного лишаю. Хоча асбестоподібний лишай — неспецифічна реакція, особливо у молодих пацієнтів, у багатьох випадках його можна розглядати як один із симптомів псоріазу.

Псоріаз нігтів

Псоріаз нігтів виникає у 10–55% дорослих пацієнтів, у дітей зустрічається рідше — у 7–13% випадків. При псоріатичному артриті нігті уражаються псоріазом у 80% хворих.

Псоріаз нігтів як окреме явище, без залучення до патологічного процесу шкіри трапляється у 5% випадків; у цьому разі поставити правильний діагноз буває дуже важко. Тяжкість псоріазу нігтів часто не пов'язана з тяжкістю ураження шкіри та суглобів.

На нігтях пальців рук типові симптоми псоріазу з'являються частіше і зазвичай більш виражені, ніж на пальцях ніг.

Вираженість псоріазу нігтів може варіювати від м'яких форм, при яких присутні лише окремі дефекти нігтьових пластин, що майже непомітні і не впливають на повсякденне життя, до серйозних змін, що руйнують ніготь і нігтьове ложе.

Клінічно псоріаз нігтів прямо пов'язаний із будовою нігтьового апарату (матрикс, нігтьове ложе, нігтьова пластина, нігтьові валики), даючи характерні симптоми: ямки (неправильно розташовані дрібні заглиблення в поверхні нігтя); масляні плями (жовті або рожеві ділянки зміненого кольору на нігтьовому ложі, оточені обідком запалення); борозенки (лінії Бо, трахіоніхія); потовщення нігтів та їх крихкість; оніхолізис (відшарування нігтя від нігтьового ложа); піднігтьовий гіперкератоз (ороговіння ділянок ложа нігтя під нігтьовою пластиною); пароніхія (запалення тканин, що оточують ніготь); дрібні кровотечі під нігтем.

При пустульозному псоріазі зміна нігтів призводить до появи пустул матриксу або нігтьового ложа.

Для того, щоб поставити діагноз «псоріаз нігтів» слід взяти до уваги всі специфічні та неспецифічні симптоми. Ямки, масляні плями, оніхолізис та піднігтьовий гіперкератоз — характерні симптоми псоріазу нігтів. Потовщення нігтів, дрібні піднігтьові кровотечі та відшарування нігтя від нігтьового ложа трапляються не тільки при псоріазі.

Для того, щоб поставити діагноз «псоріаз нігтів» слід взяти до уваги всі специфічні та неспецифічні симптоми. Ямки, масляні плями, оніхолізис та піднігтьовий гіперкератоз — характерні симптоми псоріазу нігтів. Потовщення нігтів, дрібні піднігтьові кровотечі та відшарування нігтя від нігтьового ложа трапляються не тільки при псоріазі.

Ониходистрофія (дистрофія нігтів) при псоріазі та її реакція на лікування не пов'язані з псоріазом шкіри — ні з площею ураження, ні з активністю захворювання. При псоріазі нігтів пацієнти можуть відчувати біль, обмеження функцій пальців та інші повсякденні труднощі, включаючи косметичні проблеми. При постановці диференціального діагнозу необхідно враховувати можливість будь-яких причин захворювання нігтів, як зовнішніх, так і ендогенних (включаючи грибкові захворювання).

Складчастий псоріаз

2–6% пацієнтів з псоріазом мають складчасту його форму — плями і бляшки розташовуються при цьому у великих складках шкіри (у паху, пахвах, під молочними залозами, між сідниць і в навколопупковій ділянці). На цих ділянках псоріатичні висипання часто дратуються і тому запалені. Звичайне для псоріазу лущення відсутнє повністю або є тільки по краях папул.

Якщо папули в складках є єдиним проявом псоріазу, важко відрізнити його від попрілостей, еритразми, кандидозу або контактної екземи.

На додаток, складчастий псоріаз може бути як основним проявом, так і наслідком феномену Кьобнера, що наклався поверх звичайного дерматиту.

Особливо часто псоріаз складок виникає у повних людей середнього віку, коли захворювання розвивається поступово і може залишатися роками недіагностованим.

Себопсоріаз

Себопсоріаз — це варіант псоріазу, який має загальні перехідні риси з себорейним дерматитом, що становить проблему при його діагностиці та класифікації.

У генетично схильних до псоріазу людей може розвиватися себорейний дерматит, так само як і при себорейному дерматиті на ділянках шкіри, ним порушених, можуть з'являтися псоріатичні папули внаслідок кьобнеризації.

На ділянках шкіри на волосистій частині голови, в області брів, вух та центральній частині грудей можуть бути симптоми обох дерматозів одночасно. Так, окремі плями псоріазу на себорейних зонах можуть помилково прийняті за себорейний дерматит.

Псоріаз очей

Приблизно у кожного десятого пацієнта трапляються ті чи інші зміни у сфері очей, пов'язані з псоріазом. Найчастіше виникає блефарит: почервоніння, набряк і псоріатична висипка можуть розвиватися на століттях, призводячи до їхнього вивернення, вростання вій і навіть зміни тканин.

Досить поширений при псоріазі неспецифічний кон'юнктивіт, тоді як залучення до процесу рогівки (точковий кератит) — дуже рідкісне явище, вторинне по відношенню до ускладнень кон'юнктивіту. Повідомлялося також про порушення функціонування слізних залоз і мейбомієвих залоз (що виділяють секрет, який захищає від змочування повік сльозами) при псоріазі. При артропатичному псоріазі може спостерігатися передній увеїт (запалення передньої частини судинної оболонки ока).

Побічні дії деяких лікарських препаратів, які застосовуються при лікуванні псоріазу, також можуть позначатися на очах: ретиноїди — викликати сухість очей, помутніння рогівки та катаракту; ПУВА-терапія — призводити до запалення кон'юнктиви, ксерофтальмії та катаракти.

Псоріаз слизових оболонок

Хоча дерматологи досі дискутують щодо того, чи існує «псоріаз ротової порожнини», зміни слизових оболонок у пацієнтів з псоріазом, без сумніву, трапляються. Вони виникають частіше при важких формах псоріазу, таких як генералізований пустульозний та при псоріатичній еритродермії.

Сірого або білуватого кольору округлі бляшки, чітко відмежовані, можуть з'являтися в порожнині рота, в носоглотці та на язиці. При пустульозному псоріазі на них виникають типові круглі стерильні пустули. При їх виявленні потрібно виключити інші причини, включаючи червоний плоский лишай, особливо якщо шкірні прояви псоріазу не виражені чи викликають сумніви.

Прояви псоріазу на язиці можуть нагадувати собою мігруючий глосит або географічний язик, являючи собою одну або кілька запалених ділянок з нерівними хвилястими краями. Втрата сосочків призводить до швидкої зміни кольору та форми цих ділянок.

Ще одним проявом псоріазу слизових оболонок є т. з. «складчастий язик», для якого характерна утворення на язиці поздовжньої складки, інколи з бічними відгалуженнями.

Присутність псоріазу на напівслизових ділянках губ і в області рота можлива, і діагностика в цьому випадку може бути ускладнена через досить часте приєднання бактеріальної або грибкової інфекції.

Зрідка окремі бляшки псоріазу з'являються на слизових оболонках статевих органів — вони мають чітку межу зі здоровими ділянками, гладкі, червоні та не лущаться; може бути присутній свербіж.