ETOLEN.COM

Бальзам Цитопсор

ЛІКУВАННЯ ПСОРІАЗУ

Інструкція Ціна

Псоріаз

Зазвичай псоріаз проявляється червоною висипкою, що лущиться, яка може виникнути на будь-якій ділянці шкіри, включаючи ноги і стопи.

Псоріаз — це хронічне захворювання. Причини його виникнення поки що зрозумілі не до кінця, але фахівці вважають, що псоріаз спричиняє порушення роботи імунної системи.

Симптоми псоріазу на ногах

Існує кілька типів псоріазу. Найбільш поширений бляшковий псоріаз, який виникає у 85–90% випадків.

Бляшковий псоріаз може з'явитися на будь-якій частині тіла, включаючи стопи — при цьому на шкірі утворюються червоні сухі плями, які називають бляшками.

Ці бляшки зазвичай покриті сріблястими лусочками, можуть свербіти і зудіти. У більш важких випадках суха шкіра бляшок може тріскати і кровоточити.

Другий тип псоріазу, що з'являється на ногах, називається долонно-підошвений пустульоз, який вражає шкіру долонь та стоп.

При долонно-підошвенній формі псоріазу на шкірі виникає безліч дрібних наповнених гноєм бульбашок, що усіюють долоні або стопи (або і долоні, і стопи). Незважаючи на свій зовнішній вигляд, бульбашки не містять бактерій і не заразні.

Причини і фактори ризику

Псоріаз виникає, коли на деяких ділянках шкіри старі клітини швидко заміщаються новими. Це — аутоімунний стан, тобто імунна система людини помилково атакує власні клітини, вважаючи їх чужорідними.

У розвитку псоріазу відіграє роль і спадковість — це захворювання передається у сім'ях. У людей з іншими аутоімунними захворюваннями вищий і ризик розвитку псоріазу.

Багато людей з псоріазом виявляють, що деякі дії викликають загострення псоріазу або погіршення стану. Причини загострення псоріазу у різних людей різняться, але найчастіше ними служать:

  • Нещодавні травми шкіри — порізи, укуси комах, сонячні опіки;
  • Емоційні стреси;
  • Зміни погоди, якщо вони призводять до сухості шкіри;
  • Інфекційні захворювання;
  • Деякі лікарські препарати.

Іноді симптоми псоріазу помічають після дії певної речовини і тому плутають його з алергічною реакцією або інфекцією, наприклад грибковим захворюванням (епідермофітією стоп).

Псоріаз на ногах і грибок стоп | У чому різниця?

Епідермофітія — це грибкова інфекція, що розвивається на шкірі стоп. На відміну від псоріазу, це захворювання заразне.

Епідермофітія може передаватися з підлог, рушників та одягу, на який потрапив грибок.

У більшості випадків грибкове захворювання ніг потребує лікування. Однак зазвичай грибкова інфекція виліковна безрецептурними препаратами, які можна придбати в будь-якій аптеці.

Псоріаз та грибок можуть виглядати дуже схожим. При захворюванні шкіри стоп слід відвідати лікаря, щоб поставити точний діагноз.

Відмінності псоріазу від грибкової інфекції такі:

Розташування. Хоча обидва захворювання можуть з'явитися на будь-якій частині стопи, грибок частіше виникає між пальцями або під нігтями. Псоріаз найчастіше вражає шкіру підошв.

Колір. Місця, вражені грибком та псоріазом, червоні та лущаться. Але при псоріазі колір шкіри з часом змінюється, і вона може вкриватися сріблястими лусочками.

Біль. При псоріазі шкіра стоп стає болісною. Епідермофітія зазвичай викликає свербіж, хоча часті чухання можуть призвести до бактеріальної інфекції, а це спричинить біль.

Зміни нігтів. При грибку шкіра під нігтями може виявитися інфікованою, зробивши їх жовтими та ламкими. Псоріаз теж може спричинити деформацію нігтів та набряк шкіри навколо них.

Малорухомість суглобів. При псоріазі суглоби стоп можуть боліти, втрачати рухливість, набрякати.

Лікування псоріазу на ногах

Хоча повністю вилікувати псоріаз не можна, існують методи та лікарські препарати, що дозволяють полегшити його симптоми та знизити частоту загострень. Вибір лікування залежить від типу псоріазу, розташування висипів та тяжкості перебігу захворювання.

Три основні стратегії лікування псоріазу — місцеві препарати, фототерапія та ліки для системного застосування.

Місцеві препарати випускаються у формі бальзамів, кремів, мазей та олій, що наносяться на шкіру. Наприклад, це:

  • Пом'якшувачі шкіри (не косметичні зволожувачі);
  • Гормональні препарати (стероїдні);
  • Аналоги вітаміну D;
  • Інгібітори кальцинейрину;
  • Препарати кам'яновугільного дьогтю.

Більшість подібних препаратів для лікування псоріазу продається без рецепту. У разі потреби лікар може виписати більш потужні ліки.

Фототерапія (світлотерапія) зазвичай виконується в лікарнях та клініках де, під контролем лікаря, ділянки з псоріазом опромінюються ультрафіолетом. Для того, щоб фототерапія виявилася ефективною, може знадобитися проходити 2 або 3 сеанси УФ-опромінення на тиждень.

Системна терапія впливає на організм в цілому, для неї використовують ліки, що приймаються внутрішньо або внутрішньовенно. Зазвичай лікар призначає такі препарати лише у разі важкого псоріазу — через ризик серйозних побічних ефектів та необхідності постійно спостерігати за станом пацієнта.

Для системної терапії псоріазу використовують:

  • Імуносупресанти (засоби, що пригнічують імунітет), наприклад, Метотрексат або Циклоспорин;
  • Кортикостероїдні гормони;
  • Ретиноїди (похідні вітаміну А);
  • Інгібітори фосфодіестерази-4;
  • Біологічні препарати.

Лікування псоріазу на шкірі стоп може виявитися важким через місце його розташування. Щоб лікування було успішним, потрібно співпрацювати з лікарем та неухильно виконувати всі його розпорядження. Можливо, доведеться випробувати кілька методів лікування та їх поєднання, оскільки у кожної людини псоріаз «індивідуальний».