Як виглядає псоріаз на голові

Псоріаз на голові — хронічне захворювання, різновид звичайного псоріазу, що викликає появу на шкірі червоних бляшок. Ці бляшки лущаться, сверблять і можуть виникнути на будь-якій ділянці тіла.

Коли такі бляшки виникають на шкірі голови, покритої волоссям, цей стан називається «псоріаз волосистої частини голови» (ВЧГ).

Причини псоріазу на голові ті ж, що й звичайного псоріазу, але вилікувати його може виявитися важчим.

СИМПТОМИ ПСОРІАЗУ ГОЛОВИ

Псоріаз волосистої частини голови викликає утворення під волоссям червоних плям, що сверблять, покритих сріблястими лусочками. Ці плями можуть поширюватися на лоб, шию та область за вухами.

Інтенсивність перебігу захворювання згодом змінюється. Іноді виникають загострення, при цьому симптоми стають чіткими, потім настають періоди ремісії — клінічного одужання, коли псоріаз на якийсь час минає.

Іноді псоріаз приймають за рясну лупу, яка з'являється при іншому стані (себорейному дерматиті). На відміну від лупи, лусочки псоріазу мають білий колір, і їх скупчення можна знайти на шкірі голови.

Інші симптоми псоріазу голови:

  • Червоні плями шкіри під волоссям;
  • Сухість шкіри;
  • Сверблячка;
  • Розтріскування сухої шкіри та кровоточивість з цих тріщин;
  • Випадіння волосся.

СПОСОБИ ЛІКУВАННЯ

Хоча більшість симптомів псоріазу волосистої частини голови збігаються із симптомами звичайного псоріазу шкіри, за наявності висипань на ВЧГ лікування може утруднюватися.

Наприклад, на шкіру під волоссям важче наносити засоби місцевого застосування.

Ще недавно основними формами препаратів для лікування псоріазу на голові були лосьйони — вони робили шкіру голови і волосся жирним на дотик, неприємним на вигляд. Але в наш час є інші ліки, нанесення яких не пов'язане з такими незручностями — це спреї, піни та гелі.

Для лікування псоріазу на шкірі голови часто використовуються шампуні.

Найефективнішими засобами для застосування при псоріазі на волосистій частині голови є зовнішні кортикостероїдні препарати, шампуні з клобетазолу пропіонатом і похідні вітаміну D.

МІСЦЕВІ КОРТИКОСТЕРОЇДИ

Нанесення кортикостероїдних препаратів безпосередньо на бляшки у волоссі — лікування, яке найчастіше призначається дерматологами при псоріазі ВЧГ. Цей метод досить ефективний.

Гормональні препарати такого роду випускаються у багатьох формах, включаючи креми, мазі, гелі, піни, спреї та шампуні.

ШАМПУНЬ З КЛОБЕТАЗОЛУ ПРОПІОНАТОМ

Для лікування висипань на голові шампуні зручніші, ніж інші лікарські форми.

Діюча речовина шампуню — клобетазолу пропіонат — кортикостероїд, високоефективний при знятті симптомів псоріазу.

Шампунь містить 0,05% клобетазолу, і його можна поєднувати з іншими методами лікування.

ПОХІДНІ ВІТАМІНУ D

Лосьйони, що містять речовини-похідні вітаміну D, також ефективні для усунення псоріазу на голові.

Іноді найкращий результат лікування досягається комбінацією кортикостероїдів та препаратів, що містять похідні вітаміну D.