Чому з'являється псоріаз?

Існування причин, внаслідок яких з'являється псоріаз або виникає загострення цієї хвороби, відзначають і лікарі, які займаються лікуванням цього захворювання, і їх пацієнти.

З'являється псоріаз в результаті дії факторів, що його провокують, або так званих «пускових механізмів». Найчастіше ними є: психотравма, стрес, тривала напруга.

Стресові ситуації викликають каскад реакцій організму, які призводять до появи псоріазу, хоча негативні емоції можуть іноді викликати навіть зникнення зовнішніх проявів хвороби.

Вогнища інфекції (тонзиліт, холецистит, гайморит, отит, карієс, хламідіоз, трихомоніаз, вірусні інфекції та ін.) підвищують чутливість організму, що може призвести до появи або загострення псоріазу. Інфекції типу скарлатини (викликані стрептококом) також провокують загострення та виникнення псоріазу.

Ліки, що провокують появу псоріазу

Загострення псоріазу часто можуть викликати лікарські препарати:

  • Антибіотики: Тетрациклін, Пеніцилін, Біцилін, Левоміцетин та ін.;
  • Нестероїдні протизапальні засоби: Бутадіон, Ібупрофен, Індометацин та ін.;
  • Вітаміни групи В: Тіаміну бромід (вітамін В1), піридоксину гідрохлорид (вітамін В6), ціанокобаламін (вітамін В12);
  • Бета-блокатори;
  • Різні цитостатики, вакцини, сироватки та ін.

Навколишнє середовище та поява псоріазу

Куріння при псоріазі також є фактором, що збільшує ризик появи захворювання, загострення хвороби або переходу її у більш важку форму.

Описано зв'язок захворюваності на псоріаз з підвищеною вологістю і температурою повітря або тривалим перебуванням на сонці.

Перші прояви псоріазу можуть спостерігатися у будь-якому віці — від 2–3 місяців до глибокої старості, проте найчастіше — у віці 21–40 років. Помічено, що раніше починається псоріаз, тим більше важку форму хвороба може прийняти надалі.

Інші захворювання

У людей похилого віку псоріаз часто поєднується з гіпертонією, цукровим діабетом, атеросклерозом, гастритами, виразковою хворобою шлунка, цирозом печінки, жовчнокам'яною хворобою, неврозом, ожирінням, що помітним чином впливає на розвиток процесу.

Алкоголь

Появу та загострення псоріазу може спричинити вживання алкоголю, який також часто призводить до виникнення ускладнень хвороби. Пристрасть до алкоголю обмежує можливості лікування псоріазу. Неохайність, неакуратність, негаразди в сім'ї, порушення режиму праці та відпочинку, непослідовність у лікуванні псоріазу найчастіше зводять нанівець усі зусилля лікарів.