У чому небезпека сумнівних теорій лікування псоріазу?

Моє питання навіть не про те, чи можна лікувати псоріаз таким чином, а чи не може таке лікування бути небезпечним?

Нещодавно я прочитав брошуру, в якій йдеться про те, що псоріаз зазвичай викликається порушенням функцій або хворобами печінки, і може бути вилікуваний фізичними вправами, спеціальною дієтою та препаратами різних лікарських трав.

Швидше за все, такий підхід до лікування не є небезпечним, але без подробиць від твердої відповіді доведеться утриматися. Наприклад, деякі суворі дієти можуть призводити до білкової недостатності або дефіциту інших поживних речовин, а це призводить до порушень обміну речовин.

Вправи, якщо вони забезпечують помірне навантаження, відповідають вашому віку та стану здоров'я, не є небезпечними. Навпаки, вони благотворно впливають на серцево-судинну систему, а також опорно-руховий апарат.

Рослинні збори, що продаються в аптеках, які приймаються за показаннями і в суворій відповідності до зазначених в інструкціях правил застосування, також цілком безпечні. В цілому. Але слідкуйте уважно, що, крім трав, там є. У деяких складах зустрічаються навіть стероїдні гормони, які можна приймати виключно за вказівкою лікаря.

Якщо ж відповідати на ваше запитання максимально прямо, поспішаємо повідомити, що написане в брошурі — нісенітниця. Псоріаз — це поширений стан, що супроводжується свербінням і утворенням ділянок шкіри, що лущиться. Причини появи псоріазу та багато особливостей його перебігу до кінця не з'ясовані. Але точно псоріаз не викликається порушенням функцій печінки. І навіть у тому, вкрай малоймовірному випадку, якби псоріаз та стан печінки якось впливали один на одного, наведений у брошурі «метод лікування» не мав би жодного ефекту.

Стандартне лікування псоріазу дозволяє вибирати з кількох методів та їх комбінацій, результативність яких добре доведена та не викликає сумніву у дерматологів. Трав'яні таблетки та настої від печінки до списку цих методів не входять.

До подібних брошур і газет, які зазвичай безкоштовні і розкладаються по поштових скриньках, слід ставитися відповідно — їх основна мета не лікування псоріазу (або інших захворювань), а знайти дурня і змусити його розлучитися зі своїми грошима.