Саліцилова кислота при псоріазі

Саліцилова кислота застосовується при псоріазі як місцевий засіб, що розм'якшує кірки. Має вона протисвербіжну і протизапальну дію.

Зазвичай саліцилова кислота призначається спільно з іншими місцевими препаратами для покращення поглинання діючих речовин у шкірі.

Особливо це стосується тих випадків, коли на шкірі (у тому числі при псоріазі шкіри голови) є застарілі, стійкі бляшки псоріазу.

Така комбінація (наприклад, 0,05% бетаметазону дипропіонат + 3% саліцилова кислота) має значно більшу ефективність, ніж гормональний крем, що застосовується окремо — швидше зникає запалення і зникають бляшки.

Саліцилова кислота в низьких концентраціях (до 5%) має антисептичну та протисвербіжну дії, сприяє заспокоєнню запального процесу. Найчастіше саліцилова кислота призначається у слабших концентраціях, 1–2%. Препарати з вмістом саліцилової кислоти 5–10% і вище розчиняють роговий шар шкіри, сприяючи видаленню лусочок та кірок.

Побічні ефекти. — Саліцилова кислота може дратувати шкіру, а тривале її застосування на великій (більше 20% від загальної) площі шкіри може спричинити загальну інтоксикацію, особливо у дітей, або у дорослих із захворюваннями нирок чи печінки.

Саліцилова кислота блокує ультрафіолетове випромінювання, отже, її препарати не потрібно використовувати перед сеансом фототерапії, але після опромінення застосовувати її можна. Саліцилова кислота інактивує кальципотріол, відповідно, не варто комбінувати препарати, що їх містять.