ETOLEN.COM

Бальзам Цитопсор

ЛІКУВАННЯ ПСОРІАЗУ

Інструкція Ціна

Лікування псоріазу дьогтем

Дія дьогтю при псоріазі включає протисвербіжний та антибактеріальний ефект. Крім того, дігтярні смоли підвищують чутливість шкіри до ультрафіолетового випромінювання.

Препарати дьогтю. — Дігтярні препарати для лікування псоріазу доступні у різних формах, включаючи мазі, креми, лосьйони, шампуні, мила та нові рідкі форми у кулькових контейнерах. Вони можуть містити дьоготь як єдину діючу речовину, або бути комбінаціями різних інгредієнтів, наприклад, включати до складу саліцилову кислоту.

Для отримання рідких дігтярних препаратів, що застосовуються при псоріазі на волосистій частині голови, долонях і ступнях, сирий дьоготь піддають очищенню за допомогою екстракції спиртом, а потім знебарвлюють за допомогою ацетату свинцю, що робить його більш прийнятним з косметичної точки зору.

Комбінація ультрафіолет + дьоготь. — Вперше комбіноване лікування псоріазу дьогтем спільно з УФ-опроміненням застосував американський лікар Вільям Гекерман ще 1925 році. Метод полягав у нанесенні 2–5% мазі сирого дьогтю та прийомі дігтярної ванни, після чого відбувалися сеанси фототерапії, тривалість яких поступово збільшувалася. З того часу запропоновано і введено в практику безліч модифікацій цього методу як із заміною сирого дьогтю іншими препаратами кам'яновугільної смоли, так і з іншими варіантами концентрації ультрафіолету, частотою і тривалістю сеансів. Останнє — переважно для того, щоб лікування псоріазу можна було проводити амбулаторно або вдома.

Кам'яновугільний дьоготь є складною комбінацією речовин, що отримується перегонкою кам'яного вугілля. Грубо, його склад можна представити як суміш 48% вуглеводнів, 42% вуглецю і 10% води. Отримати стандартні препарати кам'яновугільного дьогтю майже неможливо, тому клінічні випробування його препаратів оцінювати складно.

Побічні явища. — Сирий дьоготь та багато препаратів кам'яновугільної смоли складні у використанні, оскільки вони мають неприємний запах, забруднюють одяг та незручні для нанесення. Обмежують їх використання можливість розвитку контактного дерматиту, фолікуліту, висипу вугрів і реакцій, пов'язаних з підвищенням чутливості шкіри до світла. Хоча поліциклічні вуглеводні є канцерогенами, достатніх даних, щоб стверджувати, ніби дьоготь підвищує ризик захворювання на рак, поки немає.

Застосування дьогтю протипоказане при загостренні псоріазу, а також якщо уражені ділянки шкіри знаходяться на обличчі або у складках тіла.