Натуральні засоби від псоріазу

Лікування псоріазу травами та іншими натуральними засобами — досить поширена та випробувана практика. Існує таких засобів багато тисяч, тому наведемо лише кілька найпоширеніших з тих, що зарекомендували себе.

Алое вера

Гель з алое вера можна наносити на шкіру тричі на день, при псоріазі це допомагає зменшити запалення уражених ділянок шкіри, а також їхнє лущення. Краще використовувати гель або крем, що містить 0,5% екстракту алое. Про будь-які поліпшення стану шкіри при прийомі препаратів алое внутрішньо не повідомлялося.

Яблучний оцет

З найдавніших часів яблучний оцет застосовувався як дезінфікуючий засіб при захворюваннях шкіри, при псоріазі на голові його зазвичай використовують для зменшення сверблячки шкіри волосистої частини. З яблучного оцту кілька разів на тиждень роблять примочки або споліскують волосся після миття голови (для того, щоб уникнути почуття печіння, краще розвести його водою у співвідношенні один до одного) або змивати водою після висихання змоченого волосся. Результат буде видно через кілька тижнів регулярного застосування. Але якщо на шкірі є садна, ранки або тріщини оцет краще не використовувати — він дратуватиме шкіру.

Капсаїцин

Капсаїцин — одна з діючих речовин гострого червоного перцю, який робить його таким пекучим. Капсаїцин в невеликих кількостях додається в креми і мазі, так як має здатність блокувати больові нервові закінчення. Безрецептурні засоби для зовнішнього застосування з малою концентрацією капсаїцину допомагають зменшити неприємні відчуття, зняти запалення та почервоніння, пов'язані з псоріазом. Не варто застосовувати креми та мазі з капсаїцином тривалий час. У деяких людей може виникати сильне відчуття печіння.

Сіль Мертвого моря

Додавання солі Мертвого моря, іншої морської солі або гіркої солі (сульфату магнію) у ванну (вода має бути теплою, не гарячою) допомагає зменшити свербіж і відлущувати лусочки відмерлої шкіри з бляшок. Приймати ванну слід протягом 15 хвилин, а відразу після ванни нанести на шкіру засіб для зволоження. У багатьох сольові ванни дають дуже добрі результати при псоріазі.

Овес

Вівсяний відвар і препарати, що містять відвар вівса вважаються одними з кращих засобів, що знімають свербіж шкіри. Ванни з вівсяним відваром або вівсяна паста зменшуючи подразнення шкіри, усуваючи почервоніння та печіння.

Олія чайного дерева

Олія чайного дерева отримується із листя цієї рослини, батьківщиною якої є Австралія. Вважається, що олія має антисептичні властивості, тому використовується при лікуванні шкірних захворювань. Шампуні з олією чайного дерева використовуються при псоріазі волосистої частини голови. Тим не менш, використовувати її потрібно з обережністю — щоб уникнути алергічних реакцій перед застосуванням проводити пробу на чутливість.

Куркума

Дослідження показали, що куркума має протизапальні та антиоксидантні властивості. Куркумін, що міститься в ній, може впливати на механізм експресії генів та експересію цитокіну ТНФ (туморнекротичного фактора, або фактора некрозу пухлини — особливого білка, що впливає на механізми імунітету). Зазвичай куркуму приймають при бляшковому псоріазі або псоріатичному артриті у складі біодобавок, в таблетках або використовують як приправу до їжі — від 1,5 до 3 грамів на день вважається безпечною дозою.

* * *

Перед тим як почати вживати біодобавки, засоби народної, нетрадиційної або альтернативної медицини в домашніх умовах, обов'язково проконсультуйтеся з лікарем. Деякі рослинні препарати можуть вступати в лікарську взаємодію з ліками, які ви приймаєте. Також не рекомендується використання цих засобів під час вагітності, у період грудного вигодовування, діабету, гіпертонічної хвороби або нервових розладах. У разі виникнення побічних явищ прийом слід негайно припинити.