Псоріаз може зникнути сам?

У деяких людей через деякий час псоріаз зникає — майже у половини пацієнтів із псоріазом ремісія настає принаймні раз на рік. В інших це відбувається рідше. У когось не буває ніколи.

Якщо узагальнювати, то у людей з легкими формами псоріазу (менше 5% загальної площі шкіри або «загалом кілька плям») настання ремісії з повним зникненням висипів настає швидше і частіше.

Якщо псоріаз більш поширений і активний, позбавитися бляшок важче.

Важлива примітка — те, що плями зникли і шкіра очистилася не означає, що «псоріаз вилікувано». Ремісія (клінічне одужання) не означає повного одужання — псоріаз захворювання хронічне, вперте і схильне до рецидивів.

Дуже важко передбачити, як псоріаз поведеться у конкретної людини у тому чи іншому випадку. Деякі люди можуть назвати умови, за яких настає полегшення або, навпаки, загострення. Наприклад, ремісія може наступати у відпустці при позбавленні робочого стресу, або коли шкіра отримує багато сонця. У таких випадках потрібно прагнути подібних обставин і уникати тих, що викликають загострення — це дозволяє досить успішно контролювати перебіг псоріазу.

Способу лікування, який гарантував би постійну ремісію, поки що не існує. Саме тому так важливо в міру можливості уникати дії провокуючих факторів, які можуть призвести до повторної появи псоріазу на шкірі.

Можливість «змусити псоріаз піти назавжди», тобто домогтися довічної ремісії дуже спокуслива, тому багато клінік та виробників ліків від псоріазу спекулюють на подібних обіцянках. Але хоча метод або препарат можуть дати чудовий ефект у деяких людей, передбачити їхню ефективність у кожного пацієнта окремо неможливо. На заяви «гарантуємо ефективність» слід дивитися дуже критично.