Як видалити лусочки і припинити лущення шкіри?

Прояви псоріазу можуть бути дуже неприємними та завдавати багато незручностей. Якщо плівки і кірки, що покривають псоріатичну бляшку, будуть зірвані, може початися кровотеча з капілярів, що близько підходять до поверхні.

У той же час луски, що рясно опадають, надають неохайного вигляду волоссю, забруднюють одяг і особисті речі.

Активне лікування псоріазу і ремісія, що настала за ним, повністю вирішують цю проблему, але існують і інші методи і препарати, які допомагають вирішити проблему — принаймні тимчасово.

Для цього застосовуються кератолітичні засоби — це препарати, що містять речовини, які розчиняють рогові лусочки, якими покрита поверхню шкіри. Їх випускають у вигляді лосьйонів, кремів та мазей.

Діючими речовинами кератолітичних засобів служать молочна кислота, сечовина, саліцилова кислота (її часто включають у засоби для лікування висипу вугрів і шампуні від лупи), а також інші кислоти — наприклад, гліколева. Дія цих речовин руйнує та розчиняє лусочки. Інші компоненти лосьйонів та кремів зволожують шкіру, запобігаючи її пересиханню, стягуванню та розтріскуванню.

Кератолітики — речовини, що сприяють видаленню відмерлих клітин шкіри з епідермісу та руйнують кератин у лусочках. До них відносяться, наприклад, альфа-гідроксильні кислоти (саліцилова, гліколева тощо).

Для усунення рясного лущення при псоріазі на голові застосовують спеціальні олії для змащування шкіри біля коріння волосся. Дія олій заснована на тому, що вони зволожують шкіру і відшаровують лусочки, проникаючи між ними та шкірою. Потім шматочки відмерлої шкіри обережно вичісують з волосся м'якою щіткою і вимивають разом з надлишком олії. Після нанесення олії краще деякий час потримати волосся під пластиковою шапочкою для купання — це покращує вбирання олії і дозволяє не бруднитися.

Важливе попередження: При псоріазі намагайтеся не чухати сверблячі місця і не зривайте кірки. Хоча чухання може принести короткочасне полегшення (хоча б психологічне), відривання кірки і розчісування травмують шкіру і викликають кровотечу. Це уповільнює одужання, і може навіть погіршити ситуацію внаслідок кьобнеризації (утворення нових бляшок на місцях травм шкіри).

Не розчісуйте сверблячі місця — щоб зняти свербіж при псоріазі користуйтеся зволожуючими препаратами, протисвербіжними засобами. Якщо є можливість — коротко стрижіть нігті, щоб не розчесати бляшку мимоволі, наприклад, уночі.