Саліцилова кислота для лікування псоріазу

Незважаючи на те, що «раз і назавжди» псоріаз вилікувати не можна, існує низка методів для покращення цього стану, які включають топічні креми, лікарські препарати та світлотерапію. Одним із найпоширеніших зовнішніх засобів при псоріазі є саліцилова кислота. Далі ми пояснимо, як саліцилова кислота використовується для лікування псоріазу.

Що таке саліцилова кислота?

Саліцилова кислота — активна складова великої кількості безрецептурних препаратів, серед яких відлущувачі, засоби для очищення шкіри, креми, мазі і шампуні. Інша її назва — бетагідроксикислота (БГК). Вона може бути використана для усунення:

  • Акне (вульгарних вугрів);
  • Омозолілостей;
  • Мозолів;
  • Лупи;
  • Псоріаза;
  • Вітіліго;
  • Бородавок;
  • Зморшок.

Саліцилова кислота є кератолітичною речовиною — це означає, що вона здатна відлущувати верхні шари шкіри і розчиняти роговий шар, що складається з відмерлих клітин шкіри. У середньому безрецептурні препарати містять від 0,5% до 5% саліцилової кислоти.

Як саліцилова кислота діє при псоріазі?

Саліцилова кислота сприяє розм'якшенню, відлущуванню та видаленню лусочок шкіри з псоріатичних бляшок. Крім того, вона зменшує набряки.

Cаліцилова кислота часто використовується в комбінації з іншими зовнішніми засобами, оскільки видалення лусочок сприяє підвищенню ефективності деяких методів лікування.

Яка концентрація саліцилової кислоти підходить для лікування псоріазу?

Для лікування псоріазу рекомендується використовувати саліцилову кислоту у концентраціях від 2% до 10%. Препарати з вищою концентрацією доступні лише за рецептом лікаря.

Майте на увазі, що незважаючи на те, що більш високі концентрації саліцилової кислоти можуть бути більш ефективними для видалення лусочок шкіри, вони з більшою ймовірністю можуть викликати побічні ефекти. Вони навіть можуть посилити перебіг псоріазу.

Існує велика кількість безрецептурних препаратів для лікування псоріазу, які містять саліцилову кислоту.

Як використовувати саліцилову кислоту для догляду за шкірою?

Ретельно дотримуйтесь вказівок на упаковці препарату або слідуйте рецепту лікаря.

Якщо ви використовуєте гель, крем, лосьйон або мазь вперше, нанесіть невелику кількість препарату на одну бляшку. Спостерігайте протягом кількох днів, як ваш організм реагує на препарат.

Спочатку може виявитися, що такі симптоми як сухість шкіри або свербіж посилюватимуться у міру того, як шкіра буде звикати до препарату. Якщо значних побічних ефектів немає, препарат можна використовувати.

Наносять саліцилову кислоту на псоріатичні бляшки за потребою, до кількох разів на день. Майте на увазі, що може пройти кілька тижнів, перш ніж буде помітно поліпшення.

Не слід наносити саліцилову кислоту більш ніж на 20% поверхні тіла, оскільки вона поглинається шкірою і занадто велика її кількість може призвести до побічних ефектів. Крім того, не допускайте попадання саліцилової кислоти в очі, ніс, рот та на геніталії.

Яка ефективність саліцилової кислоти при лікуванні псоріазу?

Контрольованих випробувань застосування чистої саліцилової кислоти при лікуванні псоріазу не проводилося.

У більшості досліджень вивчалася її дія спільно з іншими компонентами, такими як топічні кортикостероїди, антралін та імуномодулятори.

Саліцилова кислота підвищує ефективність гормональних препаратів за рахунок того, що полегшує проникнення діючих речовин у псоріатичні бляшки. Крім того, препарати дьогтю з додаванням саліцилової кислоти виявляються ефективнішими, ніж чистий дьоготь.

Побічна дія саліцилової кислоти

Найпоширенішими побічними ефектами саліцилової кислоти є подразнення, сухість та печіння у місці нанесення. Хоча такі симптоми зазвичай не становлять небезпеки, слід припинити застосування препарату, якщо вони не проходять.

Інші побічні ефекти виникають рідше, але вони серйозніші. Негайно звертайтеся за екстреною допомогою, якщо виникають:

  • Сплутаність свідомості;
  • Діарея;
  • Випадання волосся;
  • Головний біль;
  • Проблеми зі слухом;
  • Запаморочення;
  • Нудота та блювання;
  • Прискорене дихання;
  • Дзвін у вухах;
  • Слабкість та підвищена стомлюваність.

Саліцилова кислота не підходить для лікування маленьких дітей через ризик побічних ефектів. Крім того, пацієнти із захворюваннями нирок та печінки, а також еритродермією мають підвищений ризик розвитку побічних ефектів.

Інші методи зовнішнього лікування псоріазу

Існує кілька інших місцевих препаратів для лікування псоріазу, деякі з яких можуть бути використані у поєднанні із саліциловою кислотою.

Антралін. Цей препарат на основі кам'яновугільного дьогтю має протизапальні властивості та зменшує лущення. Після нанесення його слід змивати. Застосування саліцилової кислоти у поєднанні з антраліном виявляється більш ефективним, ніж використання одного лише антраліну.

Інгібітори кальцинейрину. Відомі також як імуномодулятори, інгібітори кальцинейрину зменшують запалення та зупиняють рост бляшок. Вони можуть використовуватися у поєднанні із саліциловою кислотою.

Дьоготь. Зовнішньо дьоготь може бути використаний для лікування псоріазу за рахунок його здатності пригнічувати синтез ДНК. Дьоготь може бути використаний у поєднанні із саліциловою кислотою.

Кортикостероїди. Топічні кортикостероїди слабкої чи помірної дії сприяють зменшенню (та запобіганню нової появи) симптомів псоріазу. Вони зазвичай застосовуються у поєднанні з саліциловою кислотою, що підвищує їхню ефективність.

Зволожувачі та препарати для пом'якшення шкіри. Густі зволожуючі креми та мазі сприяють утриманню рідини, підтримуючи зовнішній шар шкіри у зволоженому стані. Вони можуть бути використані у поєднанні з саліциловою кислотою.

Ретиноїди. Ретиноїди є синтетичними препаратами вітаміну А, які входять у значну кількість препаратів для догляду за шкірою. Їх ефективність при лікуванні псоріазу полягає в уповільненні росту клітин та зменшенні запалення.

Аналоги вітаміну D. Існують синтетичні варіанти вітаміну D. Вони знижують швідкість розмноження і росту клітин шкіри. Кальципотріол, аналог вітаміну D, не слід використовувати у поєднанні із саліциловою кислотою.

Чи існують інші кислоти, які можуть бути використані для лікування псоріазу?

Молочна кислота, одна з альфагідрокси кислот (АГК), також може бути використана при лікуванні псоріазу. Її дія менш потужна, ніж саліцилової кислоти, але вона м'якше діє на шкіру.

ПИТАННЯ, ЩО ЧАСТО ЗАДАЮТЬ

Чи потрібний рецепт на саліцилову кислоту для лікування псоріазу?

Ні, рецепт на саліцилову кислоту для лікування псоріазу не потрібен. Низка безрецептурних препаратів для лікування псоріазу містять саліцилову кислоту.

Чи ефективна саліцилова кислота для лікування псоріазу волосистої частини голови?

Згідно з повідомленнями американського Національного фонду боротьби з псоріазом, безрецептурні шампуні, що містять саліцилову кислоту, можуть бути ефективними у випадках помірного псоріазу та здатні підвищувати ефективність місцевих засобів для лікування псоріазу волосистої частини голови.

Що краще для лікування псоріазу — кам'яновугільний дьоготь чи саліцилова кислота?

Кам'яновугільний дьоготь та саліцилова кислота використовуються для зняття різних симптомів шкірних захворювань. Кам'яновугільний дьоготь зменшує запалення, свербіж і лущення, а також уповільнює регенерацію клітин шкіри при їх надмірному рості, тоді як саліцилова кислота сприяє видаленню відмерлих клітин шкіри. Саліцилова кислота підвищує ефективність кам'яновугільного дьогтю.

У яких випадках звертатися по медичну допомогу?

Багато препаратів для лікування псоріазу, що містять саліцилову кислоту, доступні без рецепта. Проте слід звернутися до дерматолога, якщо неможливо знайти безрецептурний препарат необхідний для лікування псоріазу. Крім того, зверніться до лікаря у разі погіршення перебігу псоріазу або виникнення побічних ефектів при використанні лікарських препаратів.