Псоріаз (відомості від клініки Майо)

Лікування псоріазу спрямоване насамперед те що, щоб запобігти швидкому росту клітин шкіри і усунути її лущення. У лікуванні застосовують креми та мазі (місцева терапія), світлолікування (фототерапію), а також препарати для прийому внутрішньо та ін'єкційні препарати.

Лікування псоріазу в кожному конкретному випадку залежить від тяжкості захворювання та від того, наскільки лікування було успішним раніше.

Може виявитися, що доведеться перебрати різні препарати та поєднання видів терапії, перш ніж буде встановлено, яке лікування підходить пацієнтові. Проте, зазвичай псоріаз рано чи пізно повертається.

Препарати для зовнішнього застосування

Кортикостероїди. Такі гормональні препарати прописуються найчастіше для лікування легких чи помірних форм псоріазу. Вони доступні у вигляді мазей, кремів, лосьйонів, гелів, пін, спреїв та шампунів. Мазі з кортикостероїдами (Гідрокортизон) зазвичай призначаються для нанесення на чутливі області, такі як обличчя та складки шкіри, а також для усунення великих висипів. Кортикостероїди для місцевого застосування можуть наноситися один раз на день під час загострення або через день — для підтримки ремісії.

Лікар може прописати крем або мазь з потужнішим кортикостероїдом — тріамцинолону ацетонідом (Тріанекс) або клобетазолом (Темоват) для менших, менш чутливих областей або областей, стійких до іншої терапії.

Тривале використання або передозування потужних кортикостероїдів може призвести до потоншання шкіри. Згодом до кортикостероїдів розвивається звикання і вони втрачають ефективність.

Аналоги вітаміну D. Синтетичні форми вітаміну D, такі як кальципотріол або кальцитріол (Вектікал) уповільнюють прискорений рост клітин шкіри. Цей тип препаратів може бути використаний окремо або у поєднанні з кортикостероїдами. Кальципотріол викликає менше подразнення у чутливих областях. Кальципотріол та кальцитріол зазвичай коштують дорожче, ніж кортикостероїди.

Ретиноїди. Тазаротен (Тазорак) виробляється у вигляді гелю та крему і наноситься один або два рази на день. Найбільш частими побічними ефектами ретиноїдів є подразнення шкіри та підвищена її чутливість до сонячного світла. Тазаротен не рекомендується застосовувати під час вагітності та у період грудного вигодовування, а також коли вагітність планується.

Інгібітори кальцинейрину. Інгібітори кальцинейрину, такі як такролімус (Протопік) та пімекролімус (Елідел), зменшують запалення та розростання бляшок. Вони особливо ефективні на областях з тонкою шкірою, наприклад навколо очей, там, де стероїдні креми або ретиноїди викликають сильне подразнення або несприятливі ефекти.

Інгібітори кальцинейрину не рекомендовані при вагітності та під час грудного вигодовування, а також у випадках, коли вагітність планується. Ці препарати також не призначені для тривалого використання через підвищений ризик розвитку раку шкіри або лімфоми.

Саліцилова кислота. Шампуні та препарати для волосистої частини голови із саліциловою кислотою зменшують лущення при псоріазі волосистої частини голови. Саліцилова кислота може бути використана окремо або спільно з іншими речовинами для підвищення їхньої здатності проникати в шкіру.

Кам'яновугільний дьоготь. Кам'яновугільний дьоготь зменшує лущення, свербіж та запалення шкіри. Він продається без рецепта, в різних формах, таких як шампунь, крем та дігтярна олія. Препарати дьогтю можуть подразнювати шкіру. Крім того, вони липкі, залишають плями на одязі та постільній білизні та мають специфічний запах.

Лікування кам'яновугільним дьогтем не рекомендується вагітним і жінкам, що годують.

Гекерманівська терапія. Деякі лікарі при лікуванні псоріазу поєднують лікування кам'яновугільним дьогтем зі світлотерапією. Такий метод лікування називається гекерманівською терапією (на ім'я американського дерматолога Вільяма Гекермана). Два види лікування разом ефективніші ніж будь-який з них окремо, оскільки кам'яновугільний дьоготь робить шкіру більш сприйнятливою до ультрафіолетового випромінювання.

Антралін. Антралін (ще один препарат на основі дьогтю) є кремом, що використовується для уповільнення розмноження і росту клітин шкіри, що запобігає утворенню бляшок. Також він сприяє видаленню кірок і лусочок зі шкіри, робить її більш гладкою. Антралін не слід наносити на обличчя та геніталії, він може подразнювати шкіру і, крім того, забруднює все, на що потрапляє. Зазвичай препарат наносять на короткий час, потім змивають.

Фототерапія

Фототерапія (світлолікування) вважається найкращим методом лікування помірних і важких випадків псоріазу, або окремо, або у поєднанні з деякими лікарськими препаратами. Вона представляє собою опромінення шкіри дозованими кількостями природного чи штучного світла, яке проводиться послідовними сеансами опромінення.

Сонячне опромінення. Короткочасне щоденне опромінення сонячним світлом (геліотерапія) може сприяти покращенню стану шкіри при псоріазі. Перш ніж приступити до сеансів інтенсивної геліотерапії, проконсультуйтеся з лікарем щодо найбезпечнішого режиму сонячного опромінення.

Діапазон UVB. Дозоване опромінення джерелом ультрафіолету діапазону В ефективно як для усунення окремих бляшок, так і для усунення поширених висипань, а також для лікування псоріазу, який не піддається дії препаратів для місцевого застосування. Короткочасні побічні ефекти ультрафіолетового опромінення можуть включати почервоніння, свербіж та сухість шкіри. Викликаний ними дискомфорт можна зменшити регулярним зволоженням шкіри.

Вузькосмугове УФ-випромінювання. Лікування світлом від вузькосмугового джерела ультрафіолету ефективніше, ніж лікування загальним УФ-випромінюванням. Найчастіше сеанси призначаються двічі–тричі на тиждень доти, поки стан шкіри не покращиться, а потім — рідше, як підтримуюча терапія. Слід зазначити, що передозування ультрафіолету при вузькосмуговій світлотерапії викликає більш важкі опіки, ніж при широкосмуговому.

Псорален+ультафіолет (ПУВА-терапія). Цей вид лікування включає прийом препарату, який значно підвищує світлочутливість шкіри (псоралену) перед проведенням сеансу опромінення ультрафіолетом діапазону A (UVA). Ультрафіолет діапазону A глибше проникає в шкіру, ніж ультрафіолетове випромінювання діапазону B (UVB), а псорален робить шкіру більш чутливою до UVA.

Оскільки більш агресивна терапія часто використовується при більш важких і стійких випадках псоріазу, при проведенні ПУВА-терапії можуть виникати короткочасні побічні явища, які включають нудоту, головний біль, печіння та свербіж шкіри. До можливих довготривалих побічних ефектів належать сухість шкіри, утворення зморшок, ластовиння та підвищений ризик розвитку раку шкіри, включаючи меланому.

Ексимерний лазер. При цьому виді світлотерапії випромінення ультрафіолетового лазера діє лише на пошкоджені клітини шкіри. Лікування псоріазу із застосуванням ексимерного лазера потребує меншої кількості сеансів, ніж традиційна фототерапія, оскільки використовується потужніше джерело випромінювання UVB-діапазону. Імовірні побічні ефекти полягають у почервоніння шкіри та утворенні пухирів.

Препарати для прийому внутрішньо та ін'єкційні препарати

При помірному або тяжкому псоріазі, якщо інші методи лікування не допомагають, лікар може прописати пероральні препарати (для прийому внутрішньо) або препарати для ін'єкцій (системні препарати). Через ризик побічних ефектів деякі препарати застосовуються лише короткочасно, тому можуть чергуватись з іншими способами лікування.

Ретиноїди. Ацитретин (Соріатан) та інші ретиноїди — таблетки, що застосовуються для зменшення швидкості утворення нових клітин шкіри. Побічні ефекти ретиноїдів можуть включати сухість шкіри та біль у м'язах. Такі препарати не рекомендуються при вагітності та грудному вигодовуванні або якщо вагітність планується.

Метотрексат. Метотрексат зазвичай приймають один раз на тиждень внутрішньо. Метотрексат пригнічує утворення нових клітин шкіри та зменшує запалення. Цей препарат менш ефективний, ніж адалімумаб (Хуміра) та інфліксімаб (Ремікейд) і може викликати розлад шлунка, втрату апетиту, підвищену стомлюваність. Пацієнти, які приймають метотрексат протягом тривалого часу, повинні проходити регулярний контроль формули крові та функцій печінки. Чоловіки та жінки повинні припиняти прийом метотрексату принаймні за три місяці до запланованого зачаття дитини.

Циклоспорин. При прийомі внутрішньо, у важких випадках псоріазу, циклоспорин (Неорал) пригнічує імунну систему. Дія циклоспорину аналогічна дії метотрексату, але його не можна приймати регулярно більше року. Аналогічно препаратам, які пригнічують імунну систему, циклоспорин підвищує ризик інфекційних захворювань та інших проблем зі здоров'ям, включаючи онкологічні захворювання. Пацієнти, які приймають циклоспорин, повинні проходити регулярний контроль артеріального тиску та функції нирок.

Препарати циклоспорину не рекомендуються до прийому під час вагітності, годування груддю або при плануванні вагітності.

Біопрепарати. Біологічні препарати зазвичай застосовуються у вигляді ін'єкцій, їхня дія заснована на тому, що вони впливають на імунну систему таким чином, що переривають перебіг захворювання і зменшують симптоми псоріазу протягом кількох тижнів. Деякі з цих препаратів схвалені для лікування помірних та тяжких випадків псоріазу у людей, яким не допомагає стандартне лікування. Ряд біопрепаратів постійно розширюється, це, наприклад, етанерцепт (Енбрел), інфліксімаб (Ремікейд), адалімумаб (Хуміра), устекінумаб (Косентікс) та ікелізумаб (Талтц). Біологічні препарати — дорогі ліки.

Біологічні препарати слід використовувати з великою обережністю, оскільки вони пригнічують імунну систему збільшуючи небезпеку виникнення інфекцій. Зокрема, пацієнти, які приймають такі препарати, повинні проходити скринінг щодо туберкульозу.

Інші препарати. Тіогуанін (Таблоїд) та гідроксимочевина (Дроксіа, Гідреа) — препарати, які використовуються в тих випадках, коли використання інших ліків з тих чи інших причин неможливе. Апреміласт (Отесла) приймається внутрішньо двічі на день, і особливо ефективний для зняття свербежу.

Особливості вибору лікування

Хоча лікарі обирають метод терапії ґрунтуючись на типі та тяжкості псоріазу у пацієнта, а також на площі охопленої захворюванням шкіри, традиційно лікування починають з найбільш м'яких препаратів — мазей, кремів та бальзамів для зовнішнього застосування, а також фототерапії (світлотерапії), застосовуючи потужніші засоби лише за потребою. Людям з пустульозним псоріазом, псоріатичною еритродермією або пов'язаним з псоріазом артритом зазвичай потрібна системна терапія від початку лікування. Метою підбору способу лікування є пошук препарату та/або методу, що має найменші побічні ефекти при найбільшій ефективності.

Альтернативна медицина

Щодо численних методів альтернативної терапії (народної медицини, лікування травами, східної медицини тощо) робляться заяви про їх ефективність у лікуванні псоріазу. Однак, жодна з них не була підтверджена належним чином клінічними випробуваннями, це стосується і «особливих» дієт. Багато з таких альтернативних методів, мабуть, безпечні, і дійсно здатні зменшувати свербіж шкіри і лущення шкіри у людей з легкими і помірними формами псоріазу. Інші методи корисні для усунення факторів, що провокують загострення псоріазу, таких як емоційні та фізичні стреси.

Крем із екстрактом алое. Одержувані з листя рослини алое вера екстракт, що входить до складу крему, зменшує запалення шкіри та її свербіж. Для того, щоб отримати суттєвий результат, може знадобитися наносити крем з алое віра кілька разів на день протягом місяця.

Риб'ячий жир та його препарати. Прийом риб'ячого жиру внутрішньо в комбінації з ультрафіолетовим опроміненням може призвести до зникнення псоріатичних бляшок. Нанесення риб'ячого жиру на бляшки під пов'язку на шість годин на день значно зменшує або повністю усуває лущення шкіри.

Орегонський виноград. Екстракт кореня цієї рослини, також відомої, як магонія падуболістна, при нанесенні на шкіру знижує тяжкість перебігу псоріазу.

Ефірні масла. Ефірні масла при псоріазі застосовуються переважно для ароматерапії з метою зменшення стресу і занепокоєння, що є факторами, які провокують загострення псоріазу і обтяжують його перебіг.