Стадії псоріазу

У перебігу псоріаза розрізняють три стадії: прогресуючу, стаціонарну та регресуючу.

У прогресуючій стадії псоріазу з'являється багато точкових або величиною з краплю елементів яскраво-червоного кольору, яким притаманний периферичний ріст.

У цій стадії на травмованій ділянці шкіри часто з'являються псоріатичні елементи — це «феномен Кьобнера», чи ізоморфна реакція.

Як і при алергічних проявах, природа такої реакції залишається незрозумілою, а частота появи варіюється від 16% (при відсутності або при мінімальній терапії) до 60% (при лікуванні в стаціонарі та гормональними препаратами).

Ізоморфна реакція зазвичай проявляється через 1–3 тижні після травмування шкіри і не залежить від природи ушкодження: укуси комах та тварин, опіки, татуювання, порізи та подряпини є «спусковими гачками» у розвитку травмо-індукованого псоріазу.

У стаціонарній стадії нових висипів не з'являється, зростання «старих» припиняється. У наявності багато блідо-рожевого кольору бляшок (розміру монети), а також великих вогнищ. Феномену Кьобнера не виникає.

У регресуючій стадії елементи висипу бліднуть, стають пласкими і поступово зникають. Лущення шкіри припиняється.

Якщо зворотний розвиток бляшок починається з центру, то вони набувають кільцеподібної форми. В інших випадках зникнення бляшок починається з периферії, в результаті елементи, що зменшуються в розмірах, виглядають оточеними блідою смужкою депігментованої шкіри (ободок Воронова).

На місці висипань, що зникли, тимчасово залишаються гіперпігментовані (забарвлені) або депігментовані (світлі) плями. На ліктях, колінах та інших місцях бляшки можуть зберігатися тривалий час — це так звані «чергові бляшки».

Залежно від пори року, коли відбуваються загострення та рецидиви, розрізняють осінньо-зимову (найчастішу) та літню форму захворювання. Цей поділ, втім, є досить умовним.