Як лікувати псоріаз домашніми засобами?

Існує велика кількість способів лікування псоріазу в домашніх умовах. Вони допомагають поліпшити стан шкіри, попередити загострення і появу нової висипки.

Деяким людям краще допомагають одні методи, деяким — інші, але якщо ви знайдете саме свій спосіб, це сильно допоможе в боротьбі з таким «впертим» захворюванням, як псоріаз.

Сонячне світло

Вважається, що перебування на сонці допомагає усунути бляшки псоріазу — і внаслідок утворення в шкірі вітаміну D, і в результаті дії ультрафіолетових променів, і завдяки поліпшенню загального стану шкіри.

Але й занадто захоплюватися не варто — сонячний опік навпаки, лише обтяжить хворобу. Виходячи з дому на пекуче сонце, не забувайте користуватися сонцезахисним кремом з SPF не менше 30 (краще — більше). Бажано, щоб креми були на основі оксиду цинку або диоксиду титану — вони не спричинять шкоди ураженим псоріазом ділянкам шкіри.

Альтернативні засоби

Для поліпшення стану шкіри, усунення свербіжу і почервоніння існує кілька випробуваних натуральних засобів, що застосовуються в домашніх умовах:

  • Алое вера: Препарати алое зволожують шкіру і покращують її стан при захворюваннях шкіри, в тому числі і при псоріазі. Найбільш підходять креми і гелі, що містять 0,5% екстракту алое. Таблетовані форми екстракту алое використовувати не можна — це може викликати небажані явища.
  • Масло чайного дерева: Масло чайного дерева додають до шампунів, призначених для застосування при псоріазі волосистої частини голови.
  • Екстракт вівсу: Додається до багатьох засобів для догляду за шкірою, рекомендованих для використання при хронічних дерматозах. Екстракт вівсу допомагає усунути зудіння шкіря і свербіж. З цією ж метою готують «вівсяні ванни», в які додають вівсяний відвар.
  • Сіль Мертвого моря і сульфат магнію (магнезія): Допомагають відшелушувати лусочкі шкіри з бляшок і усувають зудіння. Додайте 50 грамів морської солі у ванну теплої води і прийміть її на 15 хвилин. Після ванни необхідно скористатися лосьоном або кремом для того, щоб зволожити шкіру.

Дієта

Багато кому відомо, які продукти слугують «спусковим гачком», що викликає загострення, і дотримуються необхідної при псоріазі дієти. Іншим допомагає безглютеновая дієта (з продуктами, що не містять клітковини).

Для того, щоб з'ясувати, як та або інша їжа впливає на перебіг псоріазу, робіть невеликі зміни у своєму щоденному меню, включаючи або виключаючи з нього той або інший продукт. Найкращий підхід — вживати різноманітну «здорову» їжу — велику кількість фруктів і овочів, зелені та круп.

До цього можна додати натуральні мінерально-вітамінні добавки — наприклад, риб'ячий жир і молочну сироватку.

Позбавлення від стресів

Стрес може викликати рецидив псоріазу або обтяжити його перебіг, викликавши загострення. Вплив стресів потрібно постаратися звести до мінімуму — звичайно, це не замінить ліків, але збільшить їх ефективність.

Можна навіть спробувати медитації, які заспокоюють розум, вправи, що допомагає розслабитися і легкий масаж, який теж знімає стрес. І, главное, будьте оптимістом.