Дефіцит вітаміну D

Зима — дивовижна пора року, але під час зими нам завжди чогось не вистачає, а саме: сонця. А без сонячного світла наш організм не може виробляти одний з найважливіших вітамінів — вітамін D.

У нашому тілі вітамін D використовується для розвитку та підтримання здоров'я кісток. Його недостатній рівень може послабити ваші кістки, зробити м’язи кволими та знизити активність імунної системи.

Що таке вітамін D?

Вітамін D особливо необхідний, коли нам не вистачає сонячного світла. Він дуже важливий для здоров'я кісток, тому що допомагає організму засвоювати кальцій. Крім того вітамін D має протизапальні властивості.

Що станеться при дефіциті вітаміну D?

У дітей нестача вітаміну D може призвести до рахіту (насправді, в наш час це досить рідкісне захворювання). У дорослих — вплинути на стан кісток. Якщо у вашому організми нема достатьньої кількості вітаміну D, ви ризикуєте захворіти на остеопороз. Деякі дерматологи вважають, що зниження рівня вітаміну D — одна з причин зимових загострень псоріазу.

Чи можна пройти обстеження і визначити, чи є дефіцит вітаміну D?

Єдиний спосіб дізнатися це — провести біохімічний аналіз крові. Якщо великої нестачі вітаміну D організмі нема, жодних серйозних зовнішніх ознак не буде.

Як підвищити рівень вітаміну D?

Почати варто передусім з дієти. Якщо у немає непереносимості лактози — пити молоко. Крім того, споживати жирну рибу, як-от лосося. У будь якому продуктовому магазині також є багатий вибір добавок, які не вартують купи грошей.

Одна пацієнтка сказала, що лікар повідомив їй кілька місяців тому, що у неї дефіцит вітаміну D.

«Досить смішно, що лікар уточнив: «Я був би більше здивований, якби у вас такого дефіциту не було», — каже вона.

Жінка змінила свій раціон, включивши в нього більше риби та молочних продуктів.

Є ще один підхід. Хоча лікарі не дуже рекомендують такий підхід без вагомих підстав, але деякі клініки пропонують внутрішньовенну вітамінну терапію. Сплеск пацієнтів, що вдаються до цього метода спостерігається саме протягом зими.