Якщо ви намагаєтеся заспокоїти зудіння, свербіж або усунути сухість шкіри, вівсяна ванна — чудове рішення.

Ванни з вівсяним борошном м’які та безпечні для всіх (і дітей в тому числі). У цій статті ми розкажемо вам, як приготувати  лікувальну вівсяну ванну.

Вівсяна ванна

Подрібніть звичайні вівсяні пластівці у блендері або кухонному комбайні. Додайте склянку отриманого вівсяного борошна в теплу ванну і зануртеся в неї на 10–15 хвилин.

Вівсяну ванну приймають, щоб зменшити сухість шкіри, зняти свербіж та впоратися з симптомами екземи, псоріазу, контактного дерматиту, сонячних опіків або попрілостей.

Приготування вівсяної ванни

1. Звичайний сухий овес подрібніть в порошок. Помістіть звичайні вівсяні пластівці в блендер або кухонний комбайн і змеліть їх, поки вони не перетворяться на порошок, зовнішнім виглядом нагадуючий борошно. Якщо у вас високошвидкісний блендер, це займе менше хвилини.

Також можна використовувати вівсяну крупу або пропарений овес у зернах для швидкого приготування. Але уникайте вівсяних пластівців швидкого приготування.

2. Розмішайте одну столову ложку вівса в мисці з водою, щоб перевірити, чи достатньо він дрібний. Ви ж не хочете забити ванну вівсом? Якща вода набуде однорідного молочного кольору — це вірна ознака того, що овес придатний для ванни.

Якщо вода не стає молочною, а на дно миски осідають тверді частинки вівса, подрібніть овес ще раз.

3. Помістіть овес у імпровізований фільтр, якщо хочете зробити все акуратно. Хоча можна насипати вівсянку і прямо у ванну, якщо не змогли достатьно подрібнити її, краще помістіть овес у фільтр. В якості такого фільтру можна використати пару колготок, марлевий мішок або тканинний фільтр для кави. Це запобігає засміченню каналізації.

Фільтр діє як чайний пакетик і вода для ванни буде насичена корисними компонентами вівса.

Якщо вам хочеться приймати регулярні вівсяні ванни, зазделегідь приготуйте кілька пакетиків з меленими пластівцями.

Прийом вівсяної ванни

1. Наберіть ванну теплої води і додайте склянку меленої вівсянки. Дуже важливо використовувати саме теплу, а не гарячу воду, тому що занадто гаряча вода викличе ще більше свербіння шкіри. Якщо вода занадто гаряча, зачекайте, поки вона охолоне.

Якщо ви помістили вівсяне борошно у фільтр, просто киньте його прямо у воду для ванни.

2. Перемішуйте  воду, доки вівсяні пластівці повністю не змішаються з водою. Вівсяний порошок розчиниться і вода почне набувати молочного кольору. Це добре! Це означає, що вівсянка рівномірно розподілена по всій поверхні води і ванна готова.

3. Зануртеся у ванну з вівсянкою на 10–15 хвилин. Розслабтеся і чекайте, поки вода не охолоне до кімнатної температури. Не приймайте ванну (будь яку) довше 15–20 хвилин, інакше можете пересушити шкіру.

Будьте обережні, заходячи та виходячи з ванни, тому що вівсянка робить ванну дуже слизькою. Після купання очистіть ванну, щоб видалити слизькі залишки.

Не користуйтеся милом, якщо хочете, щоб ваша шкіра повністю ввібрала корисні речовини вівсянки. Крім того, мило позбавляє шкіру природних жирів  робить її більш сухою.

Якщо у вас немає ванни або ви позбутися подразнення або зудіння шкіри на окремій ділянці місці, приготуйте миску, наповнену вівсяним розчином для ванни. Нанесіть цей розчин губкою на шкіру та дайте висохнути.

4. Коли вийдете з ванни, промокніть шкіру насухо м’яким рушником. Якщо ви хочете зберегти зволожуючі компоненти вівсянки на шкірі, в ополіскуванні ситою водою нема потреби.

Будьте обережні, не тріть шкіри мочалкою і не розтирайте рушником.

5. Нанесіть на шкіру зволожуючий крем або лосьйон. Легенько втирайте їх в шкіру протягом трьох хвилин після виходу з ванни, щоб затримати вологу у шкірі. Якщо шкіра дуже суха, або ви лікуєте псоріаз чи екзему, використовуйте олії для ванн або зволожуючі засоби у вигляді мазей, оскільки вони залишаються на шкірі довше, ніж звичайні лосьйони.

Можна приймати більше однієї вівсяної ванни на день.

Від чого допомагають вівсяні ванни

1. Овес усуває подразнення при таких захворюваннях шкіри, як екзема та псоріаз. Речовини, що містить овес, зменшують запалення, яке викликає почервоніння шкіри, свербіж і висипку.

2. Пелюшковий дерматит у немовлят. Одна або дві м’які ванни з овсом позбавлять від почервоніння та подразнення при пелюшковому дерматиті. Вилийте невелику кількість дрібної вівсяної муки в теплу ванну (приблизно вдвічі менше, ніж для дорослої людини) і дайте дитині прийняти ванну протяго десяти хвилин. Таку ванну можна безпечно повторювати скільки завгодно часто.

Дайте шкірі повністю висохнути та нанесіть на подразнені ділянки трохи дитячого крему, перш ніж одягти новий підгузник.

3. Усувають почервоніння та подразнення при  сверблячих висипках та сонячних опіках. При легких сонячних опіках, контактному дерматиті або укусах комах вівсяна ванна може творити чудеса! Вона діє як заспокійливий та зволожуючий засіб, який тимчасово знімає свербіж і почервоніння (в тому числи викликані вітряною віспою), кропивницею та оперізуючим лишаєм.

Коли виходите з ванни, нанесіть на сонячні опіки алое вера для додаткового тамування зуду та охолоджуючої дії, яку чинить алое.