ETOLEN.COM

Бальзам Цитопсор

ЛІКУВАННЯ ПСОРІАЗУ

Інструкція Ціна

Чи можна вилікувати псоріаз?

Що викликає псоріаз? Чи є причинами псоріазу неправильне харчування, стрес чи літній вік? Який метод лікування псоріазу — найкращий? Чи можна вилікувати псоріаз?

Що таке псоріаз — пояснити досить просто. Пояснити, чому одні люди хворіють на нього, а інші — ні, набагато складніше.

Найпростіше пояснити те, що відбувається при псоріазі, спочатку показавши, як влаштована здорова шкіра.

Що відбувається зі шкірою при псоріазі?

Здорова шкіра складається з двох шарів, верхнього — епідермісу, та нижнього — власне шкіри. Нижній шар — місце, де «народжуються» нові клітини шкіри. Цей нижній (базальний) шар постійно виробляє нові клітини, тоді як клітини, що лежать лежить на поверхні епідермісу, відмирають і відпадають.

Клітини поступово піднімаються вгору до епідермісу, утворюючи міцний, водонепроникний зовнішній шар. Мертві клітини злущуються з тією ж швидкістю, що формуються нові, підтримуючи рівновагу цього процесу. Повний цикл зміни клітин шкіри у нормі займає близько 28 днів.

Якщо шкіра травмована, процес пришвидшується. У відповідь на появу рани клітини починають розмножуватися швидше, щоб пошкоджена ділянка скоріше загоювалася. Збільшується ккількість капілярів, щоб забезпечити до цього місця приплив крові — для швидкого зростання клітин потрібно багато кисню і поживних речовин.

У цьому і полягає проблема псоріазу. З незрозумілих поки що причин поділ і зростання клітин різко прискорюються. Якщо життєвий цикл нормальної клітини триває 28 днів, псоріаз призводить до того, що нові клітини формуються та виштовхуються на поверхню шкіри за три–чотири дні. Відмирають клітини повільніше, що призводить до утворення опуклих бляшок, покритих сріблясто-білими лусочками — мертвими клітинами, що накопичуються на поверхні. Іноді ділянки шкіри, уражені псоріазом, виглядають дуже червоними — відбувається це тому, що клітинам, що швидко ростуть, потрібне збільшене кровопостачання. Виглядає так, що організм вважає деякі ділянки шкіри ушкодженими, хоча насправді сам завдає їм шкоди.

Назва «псоріаз» походить від грецького слова «псора», що означає «свербіж». Є кілька видів псоріазу, що протікають з різним ступенем тяжкості — від м'яких форм до дуже важких.

Найбільш поширена форма псоріазу — описаний вище «бляшковий» псоріаз, при якому на шкірі утворюються піднесені над поверхнею рожево-червоні ділянки, покриті лусочками.

При інших формах псоріазу на порушених хворобою ділянках шкіри з'являються товсті кірки або пухирці, наповнені білим гноєм, іноді висипка має вигляд червоних крапельок, а іноді запалені ділянки зовсім гладкі, яскраво-червоні. «Улюблені місця» псоріазу — лікті, коліна, волосиста частина голови, поперек, сідниці і пупкова область живота.

Якщо зіскребти лусочки і кірки з поверхні бляшки, то під ними оголиться гладка червона поверхня з крапельками крові, що виступають із капілярів — це «симптом Ауспітца», один із класичних симптомів псоріазу.

Що викликає псоріаз?

Ніхто не знає напевно, але, безперечно, у розвитку псоріазу має значення спадковість. Певну роль у його появі грають аутоімунні стани. Між ними є зв'язок — спадкова схильність до псоріазу простежується у способі діяльності імунної системи. Схильна до помилок імунна система може відповісти на якийсь провокуючий хоробу фактор (травму шкіри, прийом деяких ліків, дію зовнішнього середовища) — і результатом буде поява псоріатичних бляшок. Більше того, іноді при псоріазі розвивається ураження суглобів — псоріатичний артрит.

Існує кілька провокаторів псоріазу, до яких належать: куріння; лікарські препарати бета-блокатори, що застосовуються при лікуванні серцевих захворювань та гіпертонії; препарати літію; раптова відміна гормональних препаратів; оральні контрацептиви; стрептококові інфекції; травми шкіри; вагітність та грудне вигодовування; фізичний чи емоційний стрес.

Методи та способи лікування псоріазу

Чи є спосіб, що дозволяє повністю вилікувати псоріаз? Нині — ні. Приблизно кожен 50-й житель Землі стикається з псоріазом, і для його лікування використовуються найрізноманітніші методи та препарати — з більшим чи меншим успіхом.

При м'яких і помірних формах псоріазу найчастіше використовують гормональні препарати — креми і лосьйони, що містять стероїди; іноді гормони вводять безпосередньо в шкіру, ін'єкційно. Застосовують й місцеві препарати — дігтярні, зволожуючі, мазі і бальзами (наприклад, бальзам Цитопсор, що добре себе зарекомендував).

У багатьох випадках полегшення стану при псоріазі настає при комбінованому лікуванні — нанесенні на шкіру препаратів кам'яновугільної смоли та опроміненні ультрафіолетом. Ці процедури уповільнюють швидкість поділу клітин.

До інших препаратів, що уповільнюють цикл розмноження клітин шкіри, відносяться Антралін, Кальципотріол та Тазаротен.

Фототерапія з опроміненням уражених ділянок ультрафіолетом спектру B (UVB, або УФБ) застосовується у випадках помірного та тяжкого псоріазу. Іншим методом лікування станів такої тяжкості служить опромінення ультрафіолетом спектру А (UVA) з одночасним прийомом внутрішньо фотосенсибілізатора (речовини, що збільшує чутливість шкіри до світла).

У найважчих випадках лікар може призначити препарати, що пригнічують активність імунної системи (імунодепресанти), такі як Метотрексат і Циклоспорин.