Види псоріазу

Псоріаз — це хронічне аутоімунне захворювання, яке спостерігається у мільйонів людей по ​​всьому світу. Воно характеризується появою червоно-рожевих плям на шкірі, вкритих тонкими світлими лусочками. Однак насправді існує кілька різних видів псоріазу, кожен з яких має свої симптоми. 

Давайте розглянемо різні типи псоріазу, включаючи бляшковий псоріаз, краплеподібний, інверсний, пустульозний і еритродермічний псоріаз.

Бляшковий псоріаз

Бляшковий псоріаз є найпоширенішим видом псоріазу, його мають приблизно 80–90% людей із цим захворюванням. Він характеризується розвитком опуклих, червоних, лускатих плям на шкірі, які носять назву бляшок. Ці бляшки частіше за все зустрічаються на шкірі голови, колінах, ліктях і попереку, але можуть з’явитися будь-де на тілі.

Симптоми бляшкового псоріазу можуть спричиняти дискомфорт, а і іноді стають навіть болісними. Окрім наявності помітних ​​плям, люди з бляшковим псоріазом можуть відчувати свербіж, печіння та инколі кровотечу з тріщин шкіри. Це має значний вплив на якість життя, ускладнюючи сон, заважаючи роботі та іншим видам діяльності.

Причини бляшкового псоріазу до кінця не вивчені, але вважається, що він є результатом порушення функцій імунної системи. Зокрема, лейкоцити помилково атакують здорові клітини шкіри, що призводить до розвитку запалення та появи бляшок. Генетичні фактори також можуть відігравати певну роль у розвитку псоріазу.

Важливо відзначити, що, хоча ліків, які можуть вилікувати псоріаз «раз і назавжди» не існує, з зовнішніми симптомами цієї хвороби можна ефективно впоратися за допомогою належного лікування та зміни способу життя.

Краплеподібний псоріаз

Краплеподібний псоріаз є менш поширеним типом псоріазу — на нього припадає приблизно 10% випадків захворювання. Він характеризується розвитком невеликих краплеподібних утворень на шкірі тулубу, рук, ніг і шкірі голови. Ця висипка часто має рожевий або червоний колір і може свербіти.

Вважається, що краплеподібний псоріаз провокується інфекцією, такою як стрептококкова ангіна. Він часто розвивається раптово, з’являючись через кілька тижнів після виявлення інфекції. Хоча краплеподібний псоріаз може виникнути у будь-кого, частіше він зустрічається у дітей і молодих людей.

Інверсний псоріаз

Інверсний псоріаз, також відомий як псоріаз складок, або оборотний псоріаз є різновидом псоріазу, який виникає в складках шкіри — під пахвами, в паху, під молочними залозами. Він утворює гладенькі, червоні, запалені ділянки шкіри, які можуть сильно свербіти.

На відміну від інших типів псоріазу, інверсний псоріаз зазвичай не дає лусочок або типових бляшок. В результаті його можна сплутати з грибковою інфекцією або екземою.

Пустульозний псоріаз

Пустульозний псоріаз — це рідкісна і важка форма псоріазу, при якій на шкірі з'являються пухирі, наповнені білим гноєм. Ці пухирі можуть бути болючими і найчастіше з’являються на руках і ногах, але також можуть зустрічатися на інших частинах тіла.

Еритродермічний псоріаз

Еритродермічний псоріаз є важкою формою псоріазу, яка вражає великі площі шкіри. Для нього типово поширене почервоніння, лущення, сильне свербіння. Також еритродермія може спричинити відшаровування шарів шкіри з великих ділянок. Цей стан може бути небезпечним та потребує негайної медичної допомоги.

Можливі причини псоріазу

Точні причини псоріазу до кінця не вивчені, але вважається, що його виникнення пов’язано з поєднанням спадкових факторів і факторів навколишнього середовища. Ось кілька причин, які можуть сприяти розвитку псоріазу:

Генетика: Псоріаз, як правило, передається в сім’ях, що свідчить про те, що захворювання спадкується. Виявлено кілька генів, які пов’язані з псоріазом — вони беруть участь у регуляції роботи імунної системи та утворенні клітин шкіри.

Порушення функцій імунної системи: Вважається, що псоріаз є аутоімунним захворюванням, тобто імунна система організму атакує здорові клітини шкіри, викликаючи запалення та аномальний ріст клітин шкіри.

Фактори навколишнього середовища: Певні зовнішні фактори, такі як інфекції, травми або стрес, можуть спровокувати загострення псоріазу в осіб, які вже схильні до псоріазу.

Фактори способу життя: Куріння, вживання алкоголю, зайва вага підвищують ризик розвитку псоріазу.

Ліки: Певні лікарські препарати, такі як бета-блокатори та препарати літію, можуть спровокувати появу псоріазу або погіршення його симптомів у осіб, які схильні до захворювання.

Хоча ці фактори збільшують ризик розвитку псоріазу, не у всіх, хто піддається їх впливу, розвинеться цей стан. Конкретні причини виникнення псоріазу відрізняються у різних людей.

* * *

Хоча ліків для повного одужання від псоріазу не існує, є багато доступних і ефективних методів лікування, які допомагають впоратися з симптомами та покращити якість життя. Крім ліків, корисна зміна способу життя, у тому числі дотримання здорового харчування та управління стресом.