Псоріаз навесні

Багато людей з псоріазом з нетерпінням чекають настання весни й тепла. І зрозуміло, чому. Тепле вологе повітря навесні допомагає зняти сухість і свербіж шкіри, а сонячне світло допомагає усунути бляшки й висипку.

Незважаючи на те, що весна — м’який сезон, все ж потрібно вжити деяких запобіжних заходів, щоб уникнути загострення псоріазу. Ось кілька порад щодо псоріазу в теплу погоду.

• Незважаючи на те, що сонячне світло приносить користь людям з псоріазом, все одно потрібно подбати про захист ураженої шкіри від сонця.

• Якщо ви використовуєте сонячне світло для лікування, починайте з 10-хвилинного опромінення близько полудня. Потім можна збільшувати сеанси на 30 секунд щодня.

• Майже у чверті людей з псоріазом може виникати феномен Кьобнера, коли нова бляшка виникає на місці травми шкіри. Намагайтесь уникати небезпек, що з'являються з теплою погодою — подразнюючої дії рослин і подряпин від них, укусів комах. Якщо ви подряпали шкіру, обов’язково промийте та прикрийте ранку.

• Весняна пора зазвичай означає більш часте гоління як для чоловіків, так і для жінок. Порізи бритвою можуть, як зазначено в попередньому пункті, погіршити псоріаз. Якщо ви часто порізаєтесь під час гоління, розгляньте варіант лазерної епіляції.

• Засоби для шкіри, що містять спирт і ароматизатори, можуть подразнювати та сушити шкіру, особливо під час спеки та при підвищеній вологості повітря. Шукайте зволожуючі продукти, які не містять цих інгредієнтів. Використовуюте засоби для зовнішньго застосування (непогано зарекомендував себе бальзам Цитопсор).

• Наносьте зволожуючі засоби щедро і часто. Особливо важливо наносити зволожуючий крем після перебування на сонці або при знаходженні в приміщенні з кондиціонером — і те, і інше сушить шкіру.

Перегрівання та надмірна пітливість збільшують ймовірність загострення, подразнюючи шкіру. В спекотні дні залишайтесь в приміщеннях з кондиціонером у дуже спекотні дні. А оскільки кондиціонер (див. вище) може пересушити шкіру — не забувайте щодня наносити зволожуючий крем.

Легкий одяг, особливо з бавовняних тканин, менше подразнює  шкіру та попереджує перегрів. Також подумайте про відкрите і легке взуття, що гарно сидить на нозі.

• Теплим вечером інколи хочеться випити пива або іншого алкогольного напою, поки насолоджуєшся гарною погодою з родиною та друзями. Але надмірне вживання алкоголю знижує ефективність лікування псоріазу і часто викликає його загострення.