Порушення будови шкіри після зникнення зовнішніх проявів псоріазу зберігаються, тобто зникнення висипки не є повним одужанням. Під «одужанням» при псоріазі завжди мають на увазі клінічне одужання (ремісію) — очищення шкіри від бляшок.

Навіть успішне лікування (незалежно від того, які методи або засоби для цього застосовувалися) не позбавляє від можливості повторної появи псоріазу або можливості його загострення.

Як утримати ремісію?

Слід продовжувати лікування ще деякий час після зникнення бляшок — раптове припинення лікування після зникнення висипки може призвести до загострення, основою якого послужить запалення, що збереглося.

Крім того:

  • Необхідно уникати дії факторів, що провокують псоріаз : травм шкіри, стресів, особливо протипоказана робота у шкідливих виробничих умовах (запиленість, висока температура повітря, вологість, хімічні випаровування).
  • Ліки, особливо якщо вони нераціонально приймаються, можуть спровокувати загострення захворювання, особливо у хворих, схильних до алергічних реакцій. Багато препаратів, що призначаються для лікування загальних та супутніх захворювань, можуть призвести до загострення псоріазу, сприяти розвитку псоріатичної еритродермії та переходу захворювання у важку форму (артропатичний псоріаз, пустульозний псоріаз).
  • Особливе значення мають режим і порядок дня, достатня тривалість сну (не менше 8–9 годин на добу), перебування на свіжому повітрі, достані фізичні навантаження.
  • Необхідно уникати переохолодження та застуд (при респіраторних захворюваннях важливим є раннє їх лікування), перегріву, перевтоми, нічної роботи. Взагалі, потрібно постаратися вести розмірений і спокійний спосіб життя.
  • Важливо дотримуватися дієтичного режиму, уникати переїдання, відмовитися від вживання алкоголю та обмежити куріння.
  • Якщо має місце весняна форма псоріазу, слід з'ясувати причину підвищеної чутливості шкіри до сонячного світла та вжити профілактичних заходів (захисні креми, обмеження перебування на сонці). Хорошу ефективність має бальзам Цитопсор, що добре себе зарекомендував.
  • Важливе місце серед заходів, які запобігають загостренню та рецидиву псоріазу займає курортотерапія – особливо сприятливо діють водні процедури та фізіотерапія. Навіть просте перебування влітку на теплому морському узбережжі дає значний ефект.
  • Бажано проводити санаторне лікування псоріазу у звичному кліматі – при поверненні з курорту може виникнути загострення як наслідок зміни кліматичних умов, тому основне лікування псоріазу слід продовжувати деякий час після повернення.
  • Не рекомендується вирушати у далекі, тривалі відрядження.
  • Для жінок, у яких псоріаз локалізований на голові протипоказано фарбування волосся хімічними засобами (зокрема, знебарвлення волосся), що може стати фактором, що спровокує чергове загострення.

Всі ці рекомендації можна легко здійснити (зрозуміло, за відповідного бажання).