Псоріаз часто називають не «захворюванням», а «станом», оскільки, хоча його зовнішні прояви виглядають непривабливо, а іноді — страшно, зазвичай він не впливає роботу органів людини.

Найчастіше до псоріатичного процесу залучена лише невелика площа шкіри, хоча псоріаз може прогресувати, поступово розповзаючись на нові ділянки. Однією з його характерних рис є періоди поліпшення і загострень, що чергуються.

«Найулюбленіші» місця псоріазу, на яких найчастіше з'являються висипання — лікті, коліна, частина голови, вкрита волоссям, і поперек.

Іноді бляшки з'являються раптово, але найчастіше їхніми провісниками є невеликі червоні цятки, розсипані на різних частинах тіла. Бляшка псоріазу виглядає як яскрава, рожево-червона, опукла пляма, що лущиться, різко відмежована від навколишнього його здорової шкіри.

Псоріаз може поступово поширюватись, а може навпаки — дуже довго залишатися в одних межах. При хронічному псоріазі свербежу майже не буває, але в гострих випадках свербіж виникає часто, іноді — дуже сильний.

Застарілі псоріатичні бляшки покриваються товстим шаром лусочок, а якщо їх видалити, під ними відкривається яскраво-червона гладенька поверхня, покрита крихітними крапками крововиливів.

На жаль причини псоріазу остаточно не з'ясовані. Але сімейний характер і успадкування псоріазу — факт підтверджений. Якщо псоріаз є у родичів, ймовірність захворіти на нього різко зростає.

Найчастіше псоріаз вперше проявляє себе у людей у ​​віці між 10 та 30 роками. Це не інфекційне захворювання, і від людини до людини не передається. Псоріаз не заразний.

Запропоновано незліченну кількість методів, способів та засобів лікування псоріазу, багато з яких дають непогані результати, принаймні тимчасові. Псоріаз один із тих станів, для лікування яких щороку пропонується кілька нових способів лікування.

Безліч цих способів не витримує перевірки часом, тому потрібно бути дуже обережним, вибираючи методи та засоби лікування — особливо це стосується «нових і таких, що не мають аналогів» методик.

У багатьох випадках хронічного псоріазу, хороші результати можуть бути отримані від будь-якого з методів лікування, що зарекомендували себе (ПУВА-терапія, гормональні мазі, препарати на основі дьогтю, солідолу та саліцилової кислоти, добре зарекомендував себе бальзам Цитопсор).

Часто псоріаз зникає, але через деякий час повертається. Якщо знову випробувати метод, який усунув висипання минулого разу, він може допомогти, а може й не спрацювати, і тоді доводиться шукати новий спосіб лікування або інший препарат. З цієї причини псоріаз часто дуже бентежить і пацієнта, і лікаря.

Іноді форми, які набуває псоріаз, потребують інших методів лікування та інших підходів до них. Крім того, приблизно в трьох зі 100 випадків псоріаз супроводжує ураження суглобів — псоріатичний артрит.