Лікування псоріазу

Псоріаз — хронічне захворювання, при якому клітини шкіри дуже швидко ростуть і розмножуються. Це швидке зростання призводить до появи на поверхні шкіри потовщених ділянок, покритих лусочками — бляшок, або папул.

Існують різні типи псоріазу, що відрізняються видом висипань та місцями їх розташування на тілі.

Часто поява симптомів псоріазу пов'язана з дією зовнішніх чинників. Хоча повністю вилікувати псоріаз неможливо, існуючі препарати та методи лікування дозволяють усунути зовнішні прояви захворювання, знизити частоту загострень та їх тяжкість.

Симптоми псоріазу

Основний симптом псоріазу — поява на шкірі червоних ділянок, що лущаться та вкриті сріблясто-білими лусочками, що легко відокремлюються. Іноді вони сверблять або зудять.

Поява цих плям відбувається «спалахами» з періодами очищення шкіри між ними. Період чистої шкіри — клінічне одужання, або ремісія — триває від 1 до 12 місяців, після чого може виникнути нове загострення псоріазу.

Тривалість загострення при псоріазі, так само, як тривалість ремісії, передбачити досить важко.

Тяжкість симптомів псоріазу змінюється від помірної до тяжкої і залежить від форми захворювання. Відповідно до загальноприйнятої класифікації:

  • М'яка форма — висипка займає менше 3% від загальної площі тіла;
  • Помірна тяжкість — площа псоріазу 3–10% усієї шкіри;
  • Тяжкі форми призводять до ураження понад 10% усієї площі шкіри.

Псоріатичні бляшки можуть з'явитися на будь-якій ділянці шкіри, але найчастіше псоріаз виникає на ліктях, колінах, попереку та шкірі голови, покритої волоссям.

ВИДИ ПСОРІАЗУ

Існує кілька форм псоріазу, опис яких ми наводимо нижче:

Бляшковий псоріаз

У 80–90% випадків псоріазу розвивається його бляшкова форма, при якій на шкірі з'являються виступаючі над її поверхнею, запалені, червоні плями, вкриті сріблястими лусочками. Найчастіше бляшки псоріазу виявляються на ліктях, колінах, волосистій частині голови та попереку.

Псоріаз складок

Ця форма псоріазу найчастіше виникає:

  • У пахвових западинах;
  • У паху;
  • Під молочними залозами;
  • В інших складках шкіри, наприклад, в області статевих органів і між сідницями.

Червоні плями складчастого псоріазу не покриті лусочками і мають гладку блискучу поверхню.

Роздратування від тертя у складках та дії поту на ніжну шкіру може викликати сильні неприємні відчуття. Псоріаз складок частіше виникає у людей із надмірною вагою.

Псоріатична еритродермія

Псоріатична еритродермія — запальне явище, досить рідкісне, але небезпечне через те, що при його виникненні у запалення залучається дуже велика площа шкіри.

Еритродермія частіше виникає у людей з нестабільним перебігом псоріазу, коли бляшки не мають чітких меж. При еритродермічному псоріазі може виникати сильне злущування шкіри, сильні свербіння та печіння, біль.

Запалення при еритродермії порушує перебіг біохімічних процесів у шкірі, викликаючи втрату рідини та білка — це призводить до погіршення загального самопочуття.

Через запалення та порушення циркуляції рідини при еритродермії також може виникнути набряк шкіри, що зазвичай починається з кісточок. Порушення терморегуляції, яка є однією з функцій шкіри, може викликати сильну лихоманку.

Ускладнення еритродермії можуть бути небезпечними. У разі виникнення її симптомів потрібно негайно звернутися до лікаря. Якщо становище серйозне, потрібна госпіталізація.

Краплеподібний псоріаз

Краплеподібний псоріаз часто починається в дитинстві або юнацькому віці — при цьому на шкірі з'являються окремі дрібні червоні цятки. Зазвичай ці цятки не такі опуклі і не лущаться, як папули, що утворюються при бляшковому псоріазі.

Розвиток краплеподібного псоріазу можуть спровокувати:

  • Інфекції верхніх дихальних шляхів;
  • Стрептококові інфекції;
  • Тонзиліт;
  • Стрес;
  • Травми шкіри;
  • Прийом деяких лікарських засобів, включаючи препарати літію, бета-блокатори та засоби проти малярії.

Пустульозний псоріаз

Пустульозний псоріаз розвивається частіше у дорослих і не перевищує 5% всіх випадків псоріазу.

Його шкірні прояви — білі пустули, бульбашки, наповнені стерильним гноєм, оточені віночком почервоніння. Пустульозний псоріаз може вражати і окремі ділянки тіла (кисті, стопи), і більшість тіла. Пустульозний псоріаз — не інфекційне захворювання. Псоріаз у будь-якій формі не заразний.

Перебіг пустульозного псоріазу зазвичай циклічний — після утворення бульбашок і відділення кірок наступає запальна стадія.

УСКЛАДНЕННЯ ПСОРІАЗУ

Псоріаз можуть супроводжувати інші проблеми із здоров'ям. Хоча псоріаз зазвичай сприймають як хворобу шкіри, він може викликати зміни у суглобах, м'язах та обміні речовин.

Псоріатичний артрит

До третини пацієнтів із псоріазом стикаються із запаленням суглобів та симптомами артриту — псоріатичним артритом. Псоріатичний артрит супроводжують запалення та прогресуючі зміни суглобів. Найчастіше псоріатичний артрит виникає у віці між 30 та 50 роками.

Інші ускладнення псоріазу

За наявності псоріазу існує підвищений ризик виникнення серцево-судинних захворювань, метаболічного синдрому, діабету та деяких видів раку, включаючи пухлини голови, шиї та травного тракту.

ПРИЧИНИ ПСОРІАЗУ

Хоча причини псоріазу досі остаточно не зрозумілі, вчені вважають, що це аутоімунне захворювання.

Аутоімунні захворювання торкаються імунної системи, яка виробляє лейкоцити для того, щоб захистити організм від інфекцій.

У людини з псоріазом імунна система під впливом зовнішніх чинників може вказати лейкоцитам «невірну ціль». В результаті атакуються власні клітини шкіри, при цьому лейкоцити виділяють речовини, що спричиняють запалення.

Аутоімуна активність викликає своєрідну відповідь шкіри — її клітини починають швидко розмножуватися та рости. Зазвичай, повне оновлення шкіри потребує 21–28 днів. При псоріазі це відбувається швидше, на деяких ділянках лише за 2–6 днів.

Причини, що викликають таке «хибне спрацьовування» імунітету при псоріазі різні у різних людей, але найчастіше це:

  • Стрес та почуття тривоги;
  • Пошкодження шкіри;
  • Інфекції;
  • Гормональні зміни.

Викликати появу або загострення псоріазу можуть і лікарські препарати, такі як:

  • Сполуки літію;
  • Індометацин;
  • Хінідин;
  • Засоби проти малярії.

Іноді виникнення псоріазу пов'язане з алергією, харчовими продуктами та погодою.

Важливо! Псоріаз не заразний, не передається від однієї людини до іншої під час контакту.

У КОГО І КОЛИ ВИНИКАЄ ПСОРІАЗ

У кожної третьої людини, чиї близькі родичі мають псоріаз, він може з'явитися. Якщо псоріаз є в одного з батьків, є 10% шанс, що у дитини теж виникне це захворювання. Якщо хвороба у обох батьків, ймовірність появи псоріазу в дитини — 50%.

Таке «успадкування» пояснюється генетичними особливостями, але симптоми псоріазу можуть не розвинутися, поки на людину, схильну до хвороби, не впливає зовнішній фактор. Гени, пов'язані з псоріазом є у кожної десятої людини, але захворювання шкіри виявляється лише у 2–3% населення.

У молодих людей поява або загострення псоріазу може виникнути через 2–6 тижнів після інфекційного захворювання, особливо стрептококової ангіни, бронхіту або тонзиліту.

Псоріаз однаково часто зустрічається у чоловіків та жінок. Починається у будь-якому віці, але зазвичай між 15 та 35 роками. У 10% пацієнтів псоріаз розвинувся у віці до 10 років.

ДІАГНОСТИКА ПСОРІАЗУ

Спеціальних тестів та аналізів, які можуть підтвердити діагноз «псоріаз», не існує.

Якщо на шкірі з'явилися висипання або плями, які довго не проходять і не зникають під дією лікувально-косметичних препаратів, слід звернутися до лікаря. Чим раніше діагностувати псоріаз і, отже, раніше розпочати його лікування, тим легшим і безпроблемнішим це лікування буде.

Зазвичай лікар-дерматолог проводить зовнішній огляд і ставить питання про те, чи були у вас шкірні захворювання, чи був псоріаз у сім'ї тощо. У поодиноких випадках, щоб уточнити діагноз і виключити інші захворювання (наприклад, екзему) потрібна біопсія шкіри.

ЛІКУВАННЯ ПСОРІАЗУ

Лікування псоріазу залежить від його типу та тяжкості симптомів. Зазвичай воно полягає у застосуванні лікарських препаратів та ультрафіолетового опромінення.

При псоріазі слід використовувати зволожувачі — це допомагає зменшити свербіж та подразнення, а також перешкоджає появі нових висипів.

Лікарські засоби

Є велика кількість препаратів для лікування псоріазу, що застосовуються зовнішньо, що приймаються внутрішньо, а також вводяться ін'єкційно.

Зменшити або усунути симптоми псоріазу, що протікає в м'якій або помірній формі, можуть багато безрецептурних препаратів, до яких належать:

  • Препарати, що містять кам'яновугільний дьоготь: При бляшковому псоріазі заспокоюють свербіж і подразнення, сприяють зникненню бляшок на голові, ступнях та кистях рук. Кам'яновугільний дьоготь застосовується і сам по собі, і в поєднанні з іншими способами лікування.
  • Саліцилова кислота: Зменшує набряклість, сприяє видаленню кірок та лусочок.
  • Гідрокортизонові креми: Зменшують запалення та усувають свербіж.
  • Протизудні речовини: Солі цинку, камфора, ментол. Можуть входити до інших препаратів.
  • Кортикостероїди: Гормональні препарати використовують для лікування псоріазу вже кілька десятиліть. Різні кортикостероїди випускаються у вигляді гелів, пінок, кремів, спреїв та мазей.
  • Синтетичний вітамін D: Часто застосовується разом із гормональними препаратами. Сприяє зменшенню об'єму бляшок, уповільнює ріст клітин шкіри та видаляє лусочки.
  • Ретиноїди: Синтетичний вітамін А. Зменшує запалення, знімає печіння та свербіж, гальмує аномальне зростання клітин шкіри. Зазвичай ретиноїд місцевого застосування (Тазаротен) комбінують з гормональними препаратами або курсом ультрафіолетового опромінення.

Препарати для зовнішнього застосування наносяться безпосередньо на шкіру для того, щоб уповільнити прискорене зростання клітин, зняти запалення, усунути свербіж та інші неприємні відчуття.

Системна терапія

Системна терапія діє на організм загалом і призначається у випадках помірно-важкого або важкого псоріазу або псоріатичного артриту для того, щоб зменшити швидкість розвитку захворювання або частоту загострень.

  • Біопрепарати: Ліки, діючими речовинами яких є білки, одержані з живих клітин. Дія біопрепаратів націлена на лейкоцити та імунні білки, які викликають псоріаз та псоріатичний артрит.
  • Метотрексат: Призначається у випадках важкого псоріазу, який впливає на повсякденне життя та не піддається іншим методам лікування. Метотрексат ефективний при псоріатичному артриті, а також при псоріатичній еритродермії, долонно-підшвеному псоріазі, псоріазі нігтів.
  • Циклоспорин: Зазвичай Циклоспорин застосовується задля унеможливлення відторгнення донорських органів при трансплантації. Але цей препарат також полегшує стан людей при тяжкому перебігу деяких форм псоріазу: бляшкового, краплеподібного, еритродермічного, пустульозного, долонно-підошвеного.
  • Ретиноїди: При тяжкому псоріазі пацієнтам може бути призначений Ацитретин, чия дія поширюється на весь організм. Ацитретин не пригнічує імунітет, роблячи застосування цього препарату безпечним у людей з ВІЛ, які також мають псоріаз.

Фототерапія

Фототерапія — це опромінення хворих ділянок шкіри ультрафіолетом під наглядом медичного працівника. УФ-опромінення сповільнює ріст клітин шкіри, пригнічує імунну активність та зменшує подразнення.

Якщо ультрафіолетове опромінення дало позитивні результати, його можна продовжувати і в домашніх умовах за допомогою УФ-лампи.

У деяких випадках застосування ультрафіолету комбінують із прийомом спеціальних лікарських препаратів — псораленів, які роблять шкіру більш чутливою до світла (ПУВА-терапія).

Домашні засоби для лікування псоріазу

Загострень псоріазу уникнути неможливо, але їх можна відстрочити, іноді на багато років, а перебіг загостреня — полегшити. Ось деякі методи, які дозволяють зробити це:

  • Зменшення стресу за допомогою медитацій, вправ тощо;
  • Дотримання збалансованої дієти та підтримання оптимальної ваги;
  • Уникнення контакту з речовинами та вживання продуктів, що провокують загострення;
  • Приєднання до тематичного форуму або групи у соціальній мережі, де можна вислухати поради та висловитися;
  • Кинути палити, вживати мінімум алкоголю;
  • Застосування бальзамів, зволожувачів шкіри у вигляді кремів чи лосьйонів;
  • Не приймати гарячі душі чи ванни — вони сушать шкіру, а це викликає свербіж.