Як застосовувати прополіс при псоріазі?

Прополіс і квітковий пилок, зібрані бджолами, мають якості, які дозволяють використовувати їх для лікування псоріазу. Вони містять усі життєво необхідні елементи — мінеральні солі, вітаміни, гормони, ферменти.

Оскільки псоріаз в якійсь мірі обумовлений недостатністю і порушенням обміну цих речовин, використання прополісу і препаратів квіткового пилку може полегшити прояви цього захворювання.

Псоріаз — поширене запальне захворювання шкіри, що проявляється утворенням на шкірі червоно-розових плям, покритих сріблястими лусочками.

Псоріаз може виникнути у будь-якої людини, мало залежить від статі і майже не залежить від віку (хотя в більшості випадків хвороба виникає у віці від 15 до 35 років).

Більшість медиків вважає, що причини псоріазу лежать в порушенні нормального функціонування імунної системи, яка починає атакувати здорові тканини власного організму.

У здорової людини шкіра оновлюється приблизно за місяць, але при псоріазі цей процес прискорюється, клітини починають ділитися швидше і оновлення відбувається всього за 3–4 дні. При цьому зовнішні клітини злущуються, відмираючи, утворюють сріблясті чешуйки, а клітини, що швидко ростуть «спливають» на поверхню шкіри — так утворюються псоріатичні бляшки. Шкіра при цьому може тріскатися, стаючи більш вразливою для інфекцій.

Цілком механізми, що призводять до виникнення псоріазу, поки не виявлені, але встановлені фактори, які підвищують ймовірність виникнення захворювання. До таких «провокуючих» псоріаз факторів належать:

  • Вірусні, бактеріальні та грибкові інфекції;
  • Подряпини, садна, потертості та інші травми шкіри, особливо ті, що залишилися нелікованими;
  • Дія сухого повітря і сухість шкіри;
  • Сонячні опіки;
  • Стрес;
  • Послаблений імунітет (наприклад, під дією стресу або як реакція на лікарські препарати, алкоголь).

Псоріаз розвивається повільно і досить рідко супроводжується супутніми захворюваннями крім псоріатичного артриту, який з'являється приблизно в 10% хворих псоріазом. Болі й набряки суглобів при псоріатичному артриті можуть призвести до ефекту «снігового кому» — вони викликають стрес, який ще більше ускладнює перебіг хвороби.

Застосування препаратів прополісу при псоріазі

Рідкі препарати прополісу наносяться один або два рази в день безпосередньо на ушкоджені ділянки шкіри.

Квітковий пилок змішаний з прополісом приймають всередину в кількості 1–2 г два–чотири рази в день. Зазвичай препарат є сумішшю 0,8 г прополісу з 1,2–1,6 г пилку в одній желатинової капсулі. До цієї кількості додають ще одну капсулу, яка містить 1 г прополісу, що становить оптимальну дозу.

Прополіс, як і рослинні препарати, а також інші натуральні препарати, біодобавки, слід приймати тільки після попередньої консультації з лікарем. Крім того, слід враховувати, що прополіс є лише допоміжним засобом, тоді як у багатьох випадках псоріазу необхідне лише специфічне медикаментозне лікування.